Fa temps que la medicina sap que una mala salut bucal en les persones té incidència en un increment del risc d'algunes afeccions del cos humà. Existeixen investigacions que han demostrat que es produeixen malalties cardiovasculars degudes a malalties a les genives o a la pèrdua de peces dentals.

Ara, un equip d'investigadors de la Universitat de Rutgers a New Brunswick, els EUA, s'han centrat en el possible vincle existent entre la salut oral amb dos problemes diferents. D'una banda, amb el deteriorament cognitiu i, per una altra, amb l'estrès percebut.

Dents

Els estudis

Els estudis es van centrar en adults asiàtics dels Estats Units amb una edat mínima de 60 anys. La raó d'escollir aquests participants va ser a causa que les minories racials i ètniques són particularment vulnerables a les conseqüències negatives de la mala salut oral, segons van explicar els científics.

En paraules dels científics, "les minories tenen menys accés a l'atenció dental preventiva que es veu agreujada per les barreres de l'idioma i el baix nivell socioeconòmic. Els xinesos nord-americans d'edat avançada tenen un risc particular d'experimentar símptomes de salut bucal a causa de la falta d'assegurança dental o no visitar una clínica dental regularment".

El primer estudi va qüestionar les persones sobre la seva salut oral i els va donar cinc proves cognitives per completar. El segon estudi va preguntar als participants si alguna vegada havien experimentat problemes de boca seca. Després, els investigadors els van demanar que mesuressin l'estrès percebut, el suport social i els nivells de tensió social mitjançant escales predefinides.

Dels més de 2.700 voluntaris entrevistats, gairebé la meitat va reconèixer tenir problemes relacionats amb les dents i poc més d'una quarta part va dir que havien experimentat sequedat de boca. No hi va haver una relació significativa entre les genives i els problemes cognitius. Tanmateix, els investigadors creuen que els participants poden haver estat menys propensos a informar símptomes de genives a causa que els troben menys problemàtics.

Somriure

L'equip científic va trobar un vincle entre el deteriorament cognitiu, específicament la cognició global i el deteriorament de la memòria episòdica, i els símptomes de les dents. Els problemes de memòria episòdica tenen un vincle amb l'inici de la demència.

En el segon estudi, els investigadors van trobar una associació similar. Aquells que van informar de més estrès percebut tenien més probabilitats de reconèixer sequedat bucal. El suport social conjugal o la tensió no van reduir aquesta relació, però el suport d'amics semblava protegir d'alguna manera contra la boca seca.

Qualsevol conclusió formada a partir de dades autoinformades té les seves limitacions. Tanmateix, l'equip creu que les seves troballes apunten a la necessitat entre els immigrants d'una millor conscienciació de la salut bucodental i de les influències psicosocials en l'esmentada salut. Una afirmació que pot estendre's a la població en general.

Segons els investigadors, "les estratègies d'intervenció han d'expandir-se més enllà dels factors de risc comuns, com les condicions i els comportaments de salut, i donar compte dels determinants psicosocials, inclosos l'estrès i el suport social." Esforços inclusius com aquests podrien ajudar a reduir el deteriorament cognitiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat