Ahir Pedro Sánchez va parlar fins a dues vegades amb Isabel Díaz Ayuso. El president espanyol va donar a la presidenta de la Comunitat de Madrid tres opcions per superar el veto del TSJM a com s’ha fet el confinament perimetral. La primera, que la Comunitat dicti una nova ordre emparada en la llei de mesures especials en matèria de salut pública. La segona, que la Comunitat sol·liciti la declaració de l'estat d'alarma. I la tercera, que el declari el govern espanyol sense sol·licitud prèvia. El Consell de Ministres està convocat a les 12 del migdia per aplicar l’estat d’alarma si no hi ha entesa amb la Puerta del Sol. De moment no sembla que hagi d’haver-hi cap mena d’entesa. Des de La Moncloa avisen que, si no actuen des del govern autonòmic, ho faran ells amb l’estat d’alarma.

La Comunitat de Madrid insisteix en el seu pla inicial: no tancar tot Madrid sinó només alguns barris, els que tenen més incidència (el més pobres de la capital). L’executiu està preparant una nova ordre, segons fonts del govern d'Isabel Díaz Ayuso, que no especifiquen els termes. No obstant això, en declaracions a Onda Madrid, el conseller de Justícia, Enrique López, ha apuntat que l'aposta prioritària de l’executiu continua sent un confinament per àrees sanitàries, com va fer fa dues setmanes.

Ahir a la nit el president Pedro Sánchez ja va decidir convocar un Consell de Ministres extraordinari en funció de la resposta d’Isabel Díaz Ayuso al requeriment. Davant la presència de Sánchez a Barcelona, acompanyant el rei Felip VI, aquesta reunió d’urgència a La Moncloa estarà presidida per la vicepresidenta primera Carmen Calvo. “Si la Comunitat no pot fer-ho, ho farem nosaltres”, ha deixat clar la mateixa Calvo en una breu atenció als mitjans.

Justícia desigual

No és només una frase feta: la justícia no és igual per a tothom. Ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid tombava el confinament perimetral de la capital espanyola i nou municipis de la seva àrea metropolitana. En canvi, avui el seu homòleg a Castella i Lleó ha ratificat unes mesures idèntiques per a les ciutats de Lleó, Palència i San Andrés del Rabanedo. Segons el breu comunicat del TSJCyL, les ordres estan "encaminades a contenir la pandèmia". En canvi, el TSJM hi va veure afectació dels drets fonamentals.

El govern de Castella i Lleó va decidir aplicar aquestes mesures de confinament perquè aquests municipis tenen una incidència acumulada superior a 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, una positivitat de les PCR superior al 10% i un nivell d'ocupació de les UCI superior al 35%. En el cas de Lleó, en superar els 100.000 habitants, són d'aplicació les mesures mínimes acordades pel Ministeri de Sanitat inicialment amb la Comunitat de Madrid. En els tres municipis es restringeix l'entrada i sortida excepte per aquelles excepcions contemplades per l'ordre.