L'Institut Robert Korch d'Alemanya va registrar 701 casos de listeriosi invasiva greu el 2018. Unes xifres que van suposar 8 casos per cada milió d'habitants. La majoria dels casos de listeriosi reportats són greus i estan associats amb patiments entre els quals destaquen, per exemple, l'enverinament de la sang, meningitis o avortaments espontanis.

Així mateix, la taxa de morts per aquesta malaltia se situa al voltant del 5% dels casos. Són especialment vulnerables les persones grans, les que compten amb poques defenses, les embarassades i els seus nadons nounats.

La listeria es pot trobar en una gran varietat d'aliments d'origen vegetal i animal. El peix fumat sol estar contaminat i, per això, també se sospita que transmet aquesta malaltia. També poden veure's afectats altres peixos i mariscos que es consumeixen crus, com el sushi, el sashimi i les ostres.

Salmón

No tots els bacteris Listeria causen malalties. De les 20 espècies de Listeria descrites, només la L. monocytogenes és una causa important d'infecció en humans. Les infeccions durant l'embaràs poden provocar un avortament espontani, un part prematur o el naixement d'un nen malalt.

A més, la listeriosi es desenvolupa principalment en persones el sistema immunològic de les quals està debilitat per trobar-se en edats avançades, tenir afeccions mèdiques preexistents o per la presa de medicaments. Sovint pateixen enverinament de la sang, encefalitis, meningitis, endocarditis o inflamació articular bacteriana. La listeriosi s'associa amb una mortalitat relativament alta en els grups de risc. En individus sans que no pertanyen a cap dels grups de risc, una infecció pot provocar inflamació del tracte gastrointestinal més febre, sent la progressió generalment lleu.

El bacteri L. monocytogenes està molt estès en el medi ambient i es pot trobar a molts aliments. Es troben altes taxes de detecció en carn picada, plats de carn crua –com el tartar-, embotits crus i llet crua. Tanmateix, molts altres aliments llestos per al consum d'origen animal i vegetal, que no se sotmeten a un tractament germicida addicional després del processament, també poden contenir L. monocytogenes.

Els exemples inclouen formatge, amanides i verdures pretallades o embotits en talls. Això es deu que la listeria pot sobreviure durant molt temps en les plantes processadores d'aliments en buits de difícil accés per a la seva netedat i desinfecció. Com a resultat, és possible l'entrada contínua de gèrmens durant la producció d'aliments.

Formatge fresc

Entre el 7 i el 18% de les mostres de productes pesquers fumats en fred o curats examinades per les autoritats de control d'aliments a Alemanya entre 2007 i 2017, i del 3 al 9% de les mostres de productes pesquers fumats en calent contenien L. monocytogenes. Fins i tot les concentracions baixes de gèrmens són perilloses per als grups de risc quan els productes s'emmagatzemen a casa per sobre de les temperatures recomanades pel fabricant o quan es consumeixen després de la seva data de caducitat. A més, manipular productes contaminats corre el risc de transferir la listeria a altres aliments.

Es recomana que les persones que tenen un risc més gran de desenvolupar listeriosi generalment no evitin el peix, sinó que només mengin peix o mariscos que s'hagin escalfat completament. La listeria es pot eliminar de manera fiable escalfant els aliments a una temperatura de 70° C durant almenys dos minuts. Els grups de risc s'han d'abstenir de menjar productes de peix i mariscos crus, fumats i curats.