Els hipopressius són un tipus d'exercicis destinats a millorar l'estat de l'anomenat sòl pelvià, format pels músculs i lligaments de la part inferior de la cavitat abdominal que sostenen els anomenats òrgans pelvians com la vagina, la bufeta o el recte. El cert és que no són nous: en el ioga s'utilitzen tècniques hipopressives des de fa milers d'anys, amb l'objectiu d'enfortir els músculs respiratoris i la mobilitat diafragmàtica. Als anys 70, alguns culturistes com Arnold Schwarzenegger, van començar a utilitzar-la per reduir la mida de la seva cintura i augmentar els músculs toràcics.

Però va ser als anys 80 quan es va desenvolupar la tècnica que està tan de moda en l'actualitat. Va ser el doctor Marcel Caufriez qui els va començar a utilitzar en dones durant la recuperació postpart, sobretot aquelles que patien de prolapse d'òrgans pelvians i incontinència.

Hipopresivos ArnoldArnold Schwarzenegger va ser un dels precursors en la utilització dels hipopressius

Consisteixen en un conjunt de postures enllaçades en seqüències que provoquen que la faixa abdominal es contregui de manera reflexa. Una vegada adoptada la postura es realitza una expiració forçada, anomenada apnea hipopressiva, en la qual es reté la respiració i s'utilitzen els músculs intercostals per crear un moviment inspiratorio de la caixa toràcica mentre que el múscul abdominal roman relaxat.

Hi ha moltes investigacions que demostren l'eficàcia d'aquests exercicis. Per exemple, un estudi dut a terme a la Universitat d'Alcalá de Henares, va comparar els efectes d'un programa d'exercici hipopresivo de vuit setmanes amb els d'un programa d'entrenament individualitzat dels músculs del terra pelvià i amb una combinació d'ambdós. Van participar 94 dones i en finalitzar la investigació es va concloure que totes elles van reduir els seus símptomes, van millorar la seva qualitat de vida i van augmentar el seu to basal del terra pelvià.

És important destacar que la disfunció del terra pelvià s'associa amb incontinència urinària, prolapse d'òrgans|orgues pelvians, incontinència anal i disfunció sexual. Aquestes condicions són cròniques i estan associades amb una menor qualitat de vida, així com de benestar físic, social i mental. Els estudis de prevalença suggereixen que entre el 23% i el 46% de les dones l'experimenten, amb factors de risc com l'edat avançada, embaràs, part instrumentat, pes corporal elevat, tos crònica i la realització repetida d'esforços físics que carreguen el terra pelvià.

Terra pélvicoLes dones són les més beneficiades dels exercicis hipopresivos

L'estudi va concloure que els hipopresivos van produir l'activació neuromuscular del terra pelvià i els músculs abdominals, van augmentar el gruix|grossor del múscul elevador de l'anus i el to basal, el que va reduir la incontenencia urinària i va millorar la seva vida sexual. A més, una adherència a llarg termini més gran|important al programa d'exercicis.

Però no són només exercicis per a les dones. En el cas dels homes, millora els símptomes d'aquells que han estat operats de la pròstata. També redueix la incontinència urinària i la possibilitat de patir disfunció erèctil, a més de millorar l'actitud|postura del cos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat