L'embaràs produeix una sèrie de canvis importants al cos de la dona que solen despertar molts dubtes, perquè el cos sembla que no torna a ser el mateix. Entre les conseqüències físiques es troben la distensió de la paret abdominal, la pèrdua de to muscular al terra pelvià o la retenció de líquids. Per aquesta raó, és molt adequat tenir una bona rutina d'exercici físic, tant durant l'embaràs com després, per recuperar-se com més aviat millor.

Gràcies a la pràctica de l'activitat física després de l'embaràs es pot aconseguir en menor temps la recuperació del pes anterior, la restauració de la força i el to muscular, així com la millora de l'estat d'ànim i la prevenció de la depressió postpart.

Però moltes dones tenen dubtes sobre quan començar. I encara que sembli impossible des de la primera setmana després d'haver donat a llum, es pot fer exercici. Per començar, per exemple, per establir un bon control postural. És important saber que no s'han de fer exercicis abdominals tradicionals, però sí que es poden dur a terme hipopresivos, un mètode creat pel doctor i fisioterapeuta belga Marcel Caufriez a finals dels anys 80, que consisteix, en un conjunt de postures enllaçades en seqüències que provoquen que la faixa abdominal es contregui de manera reflexa.

En forma

Una vegada adoptada la postura es realitza una expiració forçada, anomenada apnea espiratoria, en la qual es bloquegen les vies respiratòries alhora que s'obren les costelles, de manera que s'observa com es forma una cavitat a la panxa a causa de la disminució de la pressió interna. Altres exercicis que es poden fer en la primera setmana són la contracció del terra pelvià, que es pot fer en agafar el nounat, en tossir o en esternudar.

Però és a partir de les sis setmanes quan es pot començar a fer exercici físic de forma més periòdica i durant més temps. Això sí, es recomana no posar-se amb activitats intenses. A més, els exercicis s'han de realitzar sobre una superfície de fusta o una moqueta per alleujar la pressió dels ossos, articulacions i lligaments.

S'han d'evitar les flexions profundes o l'extensió de les articulacions o qualsevol altre exercici que impliqui moviments de saltar o vibrar, així com els canvis bruscos de direcció. I un no s'ha d'oblidar de mesurar el ritme cardíac, que no ha de superar en cap cas els 150 batecs per minut en dones joves i els 135 en dones majors de 35 o 40 anys.

Bicicleta

Després de consultar amb el metge, a partir de la sisena setmana, es recomana de forma moderada, realitzar caminades el voltant de mitja hora de durada, sessions de natació o fins i tot bicicleta si no existeixen inconvenients. També és important recordar que després de cada sessió, és aconsellable un període de refredament, reduint l'activitat de forma gradual. I, a més estirar-se amb suavitat.