Les dones estan prenent-se més seriosament les mesures de protecció davant la COVID que els homes. I a molts països del món. L'estudi que demostra aquesta afirmació apareix publicat en Proceedings of the National Academy of Sciences dels Estats Units i ha estat a càrrec d'un planter d'experts internacional, que conclou que aquest comportament pot explicar les diferències de gènere en la mortalitat.

L'autor principal de l'estudi, Vincenzo Galasso, PhD, professor en el departament de ciències socials i polítiques de la Universitat Bocconi a Itàlia, ha assegurat que les autoritats que promouen una nova normalitat tenint en compte els factors de mobilitat reduïda, màscares i altres canvis de comportament haurien de realitzar una comunicació diferenciada per gènere si volen augmentar el compliment de les mesures per part dels homes.

Gent amb màscares al metro|metreLes autoritats haurien de realitzar una comunicació diferenciada per gènere sobre les mesures contra la COVID-19

La investigació va incloure 21.649 homes i dones a Austràlia, Àustria, França, Alemanya, Itàlia, Nova Zelanda, Regne Unit i els Estats Units. Els resultats van mostrar que les dones creuen més que els homes que la COVID-19 és un problema de salut molt greu. I també estan més d'acord amb les polítiques públiques dissenyades per combatre el nou coronavirus.

Les diferències més grans tenen a veure amb els comportaments que protegeixen els altres, com tossir al colze. Les diferències són menors entre les parelles casades, les parelles que viuen juntes i les persones que s'han vist directament afectats per la pandèmia.

Això va de la mà d'una altra investigació publicada recentment que indica que és més probable que les dones escoltin els experts quan es tracta de COVID-19.

En una enquesta de 800 persones, es va poder comprovar que les dones es queden més a casa, practiquen el distanciament social o físic i es rentaven les mans amb més freqüència. En un altre estudi al nord-est dels Estats Units, es va observar que el 55 per cent de les dones utilitzaven les màscares correctament, en comparació amb el 38 per cent dels homes. En països on és obligatori cobrir-se la cara, la bretxa de gènere és menor.

Màscara a les fosquesLes diferències més grans entre gèneres tenen a veure amb les mesures per protegir els altres

Però no només passa amb la COVID. Segons altres investigacions dutes a terme en relació amb altres epidèmies com la grip, les dones tenien gairebé un 50 per cent més de probabilitats que els homes de practicar i/o augmentar conductes de protecció, com rentar-se les mans adequadament, netejar superfícies i utilitzar màscares facials que els homes.

Podria explicar llavors això la disparitat de gènere en les morts per la COVID-19? Pot ser un d'ells, encara que existeixen altres factors. Per exemple, els homes solen buscar atenció mèdica més tard en comparació amb les dones. I també hi ha diferències clau en la forma en què el sistema immunològic masculí davant el femení respon al coronavirus. Poden tenir una càrrega viral més alta i el sistema immunològic no és tan efectiu com el de les dones, per la qual cosa les infeccions tendeixen a durar més.