A mesura que la pandèmia avança, les dades mostren que la seva letalitat és més important entre els homes que entre les dones. Encara existeixen pocs estudis sobre aquesta qüestió, però aquesta evidència està avalada per les dades a escala mundial. Per això des del laboratori GenderSci de Harvard analitzen quins factors determinen aquesta circumstància.

Una de les teories que s'està desenvolupant es basa en les diferències biològiques entre homes i dones. Des d'aquesta institució s'ha volgut comprovar si això és adequat o no respon completament a la realitat. Pel que sembla, segons han defensat alguns científics, les dones podrien tenir una millor resposta immunològica davant del virus que els homes de forma innata, fet que les porta a desenvolupar una millor protecció davant les infeccions de virus i bacteris.

Dona amb màscara

La mortalitat per Covid-19 té més incidència en els homes

Un estudi dut a terme a la Universitat d'Iowa apuntava que una de les possibles raons podria ser que els estrògens, les hormones principalment femenines que s'originen als ovaris, poden jugar un paper fonamental.

De moment, des del laboratori de Harvard s'han estat recopilant i analitzant dades de tots els Estats Units per comprendre quines són les disparitats de gènere en els casos i morts de la Covid-19, tenint en compte diferents variables com ara edat, ocupació, condicions preexistents, comportaments, raça i ètnia i entorn de vida.

Els experts del laboratori i de l'Escola de Salut de la universitat van idear un rastrejador de dades Covid-19 de gènere al país amb l'objectiu de recopilar la col·lecció més completa disponible d'estadístiques de la malaltia relacionades amb el sexe dels participants, en funció de les dades reportades pels 50 estats del país.

Les estadístiques mostren que les taxes de mortalitat i casos de Covid-19 per a homes i dones varien àmpliament entre els diferents estats. En alguns, la taxa de mortalitat entre els homes és gairebé el doble que entre les dones i en d'altres és pràcticament igual. Segons els experts, això suggereix que probablement existeixen altres factors que determinen la letalitat, a més de les diferències biològiques entre homes i dones.

Científica

Els estrògens podrien ser en part responsables d'aquestes diferències

El GenderSci Lab va llançar un altre projecte perquè des dels diferents estats es publiquin dades de la Covid-19 més completes, cosa que permetrà millors anàlisis de com les variables socials vinculades a l'edat, el sexe, l'ètnia i l'estat de comorbiditat es creuen entre si per oferir una informació més completa.

Els experts creuen que s'ha d'aprofundir més sobre per què la Covid-19 afecta algunes persones més que altres, perquè els diferents països i les autoritats sanitàries puguin enfocar millor els esforços de prevenció, intervenció i resposta. Com millor se sàpiguen les raons per les quals certs grups es veuen afectats de manera més desproporcionada per la malaltia, es podran orientar millor els recursos, com els rastrejos de contactes, i, quan existeixi, una millor distribució de la vacuna.