La interrupció de la rutina a causa de la Covid-19 està provocant que moltes persones estiguin tenint veritables problemes per agafar el son. En aquesta situació, que a més va unida a un gran estrès per la incertesa que genera la pandèmia, alguns poden presentar la tendència a menjar aliments que són saborosos però plens de greixos i sucre, a causa de la influència que tenen sobre l'estat d'ànim i la dependència que creen. Però, si bé això pot fer sentir millor per un temps, els experts diuen que finalment s'acaba generant un cicle de depressió i fins i tot més afartaments.

Comprendre per què mengem en excés en resposta a l'estrès pot ajudar-nos a prendre millors decisions i evitar els canvis d'humorque hi van associats. L'estrès eleva els nivells d'una hormona al nostre cos anomenada cortisol. El cortisol desencadena una cascada de reaccions que transformen la química del nostre cervell, especialment en relació amb els químics que regulen l'estat d'ànim, la gana, la motivació i el son.

Oreig

Per compensar aquest desequilibri a les hormones, el nostre cos fa que anhelem aliments rics en carbohidrats o molt saborosos per augmentar aquests importants químics. El greix, el sucre i la sal que contenen aquests aliments desencadenen una sèrie de reaccions en els centres de plaer del cervell i ens fan sentir més tranquils, contents o fins i tot una mica eufòrics.

A curt termini, això és útil perquè ajuda a elevar el nivell de neurotransmissors la funció dels quals és sentir-se bé, com la serotonina, que ens ajuden a sentir-nos més tranquils i relaxats. A la llarga, tanmateix, pot provocar molts problemes, inclòs l'augment de pes, un control deficient del sucre a la sang i problemes amb el son, el comportament i l'estat d'ànim.

Menjar aliments altament refinats que són rics en sucre provoca canvis ràpids en el sucre a la sang, la insulina i altres hormones que regulen l'estat d'ànim i la sacietat. Aquestes fluctuacions afecten el cortisol, així com les catecolamines relacionades amb l'estrès, com l'epinefrina, cosa que pot conduir a més afartaments. Encara que els afartaments poden fer que una persona se senti millor per un temps, els seus efectes són només temporals. Això pot estimular el desig de més sucre i greix, la qual cosa porta a menjar-ne encara més.

Pastissos

El problema és que es pot desencadenar una cascada de patrons addictius que només empitjoren el problema original. Les persones continuen utilitzant el mecanisme d'afrontar els afartaments en lloc de bregar amb els seus problemes subjacents. A més, els aliments dels quals solen abusar les persones pel seu alt contingut en greixos i sucres solen molt perjudicials per a la salut.

Els científics recomanen prendre consciència dels moments del dia quan es tendeix a tenir desig d'afartar-se. Una vegada se sàpiga quins són, cal planificar una activitat durant aquells moments per tal de distreure's: trucar a un amic, veure un programa de televisió o fer exercici. A més, cal mantenir àpats i berenars saludables. I seguir una dieta equilibrada que contingui aliments rics en vitamines, minerals i fibra dietètica.