L'OMS calcula que al voltant d'un 30% de la població mundial pateix de manera recurrent migranyes. Sol aparèixer en l'adolescència i afecta principalment al grup entre els 35 i els 45 anys, principalment en la població femenina a causa d'influències hormonals. La principal causa és l'activació d'un mecanisme encefàlic que condueix a l'alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap. El tractament és farmacològic, però s'ha aconseguit demostrar que els hàbits de vida també poden tenir un paper important en la prevenció i en la reducció dels símptomes.

Un nou estudi d'un equip multidisciplinari americà publicat a la revista The British Medical Journal ha acabat que una dieta rica en peix blau –salmó, sardines, verat, areng o truita– ajuda a les persones que pateixen migranyes freqüents a reduir la quantitat mensual de mals de cap i la intensitat del dolor en comparació amb els participants amb una dieta més rica en greixos i olis vegetals.

L'estudi

En la investigació van participar 182 adults amb migranyes freqüents. Tenint en compte un estudi previ sobre l'impacte de l'àcid linoleic en el dolor crònic –l'àcid linoleic és un àcid gras poliinsaturat derivat comunament en la dieta nord-americana del blat de moro, la soja i altres olis similars, així com d'algunes nous i llavors– en el qual s'explorava si inflamava els teixits, van descobrir que una dieta baixa en àcid linoleic i més alta en nivells d'àcids grassos omega-3 (com que es troben en el peix i els mariscos) podria alleujar la inflamació de la via del dolor del nervi trigemin, el nervi que intervé en l'obertura i el tancament de la boca i el dolor del qual provoca fortes molèsties cerebrals.

Sardines

En una intervenció dietètica de 16 setmanes, els participants van ser assignats a l'atzar a tres plans de dieta saludable. Tots els participants van rebre equips de menjar que incloïen peix, verdures, hummus, amanides i productes per a l'esmorzar. Un grup va rebre menjars que tenien alts nivells de peix gras o olis de peix gras i àcid linoleic sota. Un segon grup va rebre menjars que tenien alts nivells de peix gras i més àcid linoleic. El tercer grup va rebre menjars amb alt contingut d'àcid linoleic i nivells més baixos de peix gras per imitar la ingesta mitjana d'EUA.

Durant el període d'intervenció, els participants van registrar la quantitat de dies, la durada i la intensitat de la migranya, a més de com els seus mals de cap van afectar la seva capacitat per funcionar a la feina, l'escola i en la seva vida social, i amb quina freqüència necessitaven prendre analgèsics. Quan va començar l'estudi, els participants patien de mitjana més de 16 dies de mal de cap per mes, més de cinc hores de dolor de migranya al dia i tenien un impacte sever en la qualitat de vida malgrat utilitzar múltiples medicaments per al mal de cap.

La dieta més baixa en oli vegetal i més alta en peix gras va produir entre un 30% i un 40% de reducció en el total d'hores de mal de cap al dia, hores de mal de cap intens al dia i dies de mal de cap en general el mes en comparació amb el grup de control. Les mostres de sang d'aquest grup de participants també tenien nivells més baixos de lípids relacionats amb el dolor. Malgrat la reducció en la freqüència i el dolor dels mals de cap, aquests mateixos participants van informar només millores menors en la qualitat de vida general relacionada amb la migranya en comparació amb altres grups de l'estudi.