Es pot trobar molta informació sobre els beneficis de prendre una aspirina diària per millorar les facultats mentals de les persones amb problemes d'aquesta índole. I com sol passar en un cas com aquest, la idea va calant entre la gent fins a convertir-se, sovint, en una cosa de la qual ningú no dubta i que molts apliquen.

Ara, però, s'ha publicat un gran estudi al web Neurology, la revista mèdica de l'Acadèmia Nord-Americana de Neurologia, que mostra que ingerir una dosi baixa d'aspirina una vegada al dia no redueix el risc de problemes de raonament i memòria causats per un deteriorament cognitiu lleu o la malaltia d'Alzheimer, ni disminueix la taxa de deteriorament cognitiu.

Aspirines (1)

L'aspirina té propietats antiinflamatòries i també aprima la sang. Durant anys, els metges han receptat dosis baixes d'aspirina a algunes persones per reduir el risc de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular. Tanmateix, també existeixen possibles riscos en prendre aspirina, inclosa la possibilitat d'algun vessament al cervell, pel que és important fer cas dels consells mèdics.

Com que l'aspirina pot ser beneficiosa per al cor, els investigadors van formular la hipòtesi que també pot ser beneficiosa per al cervell, reduint possiblement el risc de demència en reduir la inflamació, minimitzar els coàguls petits o prevenir l'estrenyiment dels vasos sanguinis dins del cervell.

La investigació

En l'estudi van participar 19.114 persones que no patien ni demència ni cap malaltia cardíaca. La majoria dels participants tenien 70 anys o més. Els autors els van fer proves de raonament i memòria al començament de l'estudi, així com durant les visites de seguiment.

La meitat de les persones va rebre diàriament una dosi baixa d'aspirina de 100 mil·ligrams, mentre que l'altra meitat va rebre un placebo. Van ser seguits durant una mitjana de 4,7 anys, amb exàmens anuals en persona. En el transcurs de l'estudi, 575 persones van desenvolupar demència.

Ancià banc (1)Els investigadors no van trobar diferències entre els que van prendre aspirina i els que van prendre placebo en el risc de desenvolupar deteriorament cognitiu lleu, demència o probable malaltia d'Alzheimer. Tampoc no hi va haver diferència en la taxa de canvi cognitiu amb el temps. Així i tot, es pot ressenyar que l'estudi tenia una limitació, que només es van presentar voluntàries persones relativament sanes, i l'aspirina les pot afectar menys que els que tenen alguna patologia.

L'estudi ha rebut el suport de l'Institut Nacional sobre l'Envelliment, l'Institut Nacional del Càncer i els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units, el Consell Nacional d'Investigació Mèdica i de Salut d'Austràlia, la Universitat de Monash i l'Agència Victoriana del Càncer. A més, Bayer, el fabricant de l'aspirina, va acceptar proveir el medicament per a l'estudi.