L'eritritol és un edulcorant baix en calories d'origen natural que pertany a una classe de compostos anomenats alcohols del sucre o poliols, igual com altres com el xilitol, el sorbitol o el maltitol. La majoria es troben en petites quantitats en la naturalesa, especialment en fruites i verdures.

En el cas de l'eritritol, es crea quan un tipus de llevat fermenta la glucosa del midó de blat de moro o de blat. El nombre de calories és molt baix, 0,24 calories per gram. És a dir, que amb només el 6% de les calories del sucre, aporta el 70% de la dolçor tan característica d'aquest aliment.

Pot|Bot d'eritritolL'eritritol amb prou feines té calories i la seva dolçor és gairebé com la del sucre

S'han realitzat múltiples estudis en animals per avaluar-ne la toxicitat i els efectes sobre el metabolisme, però no s'han detectat efectes secundaris greus, únicament una conseqüència comuna a altres alcohols del sucre, i és que poden causar problemes digestius en algunes persones a causa de la seva estructura química única, ja que el cos no pot digerir-los i passen sense transformar-se a través de la major part del sistema digestiu o fins i tot que arriben al còlon, on fermenten.

De fet, els alcohols del sucre pertanyen a una categoria de fibra coneguda com FODMAP, aliments rics en hidrats de carboni fermentables de cadena curta: oligosacàrids, disacarids i poliols fermentables, entre els quals s'inclouen: fructans i inulina, galactooligosacàrids, fructosa i els poliols, com l'eritritol.

Tanmateix, l'eritritol és diferent dels altres alcohols del sucre. La major part s'absorbeix en el corrent sanguini abans d'arribar al còlon. Circula per la sang durant un temps, fins que finalment s'excreta sense canvis a l'orina. Aproximadament el 90% de l'eritritol s'excreta d'aquesta manera, per la qual cosa ofereix un bon perfil de seguretat. A diferència de la majoria dels poliols, sembla ser resistent a la fermentació per bacteris del còlon i els estudis demostren que es tolera molt bé.

Això es deu al fet que el nostre organisme no té els enzims necessaris per descompondre l'eritritol. Quan a persones sanes se'ls administra aquest aliment, no hi ha canvis en els nivells de sucre en sang o d'insulina. Tampoc no hi ha cap efecte sobre el colesterol, els triglicèrids o altres biomarcadors, segons una investigació duta a terme al Japó.

Per això, per als qui tenen sobrepès o diabetis o altres problemes relacionats amb la síndrome metabòlica, l'eritritol pot ser una excel·lent alternativa al sucre. A més, hi ha estudis que s'han dut a terme que indiquen que actua com un antioxidant, possiblement reduint el dany dels vasos sanguinis causat pels nivells alts de sucre a la sang.

Control de diabetisEls diabètics poden treure un gran profit del consum de l'eritritol

En concret, segons una investigació realitzada a l'Escola de Medicina de la Universitat de Boston en la qual es va subministrar aquest poliol a 24 adults amb diabetis tipus 2, es va demostrar que prendre 36 grams d'eritritol cada dia durant un mes va millorar la funció dels seus vasos sanguinis, i es va reduir potencialment el seu risc de malaltia cardíaca.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat