A l'espera que aquesta tarda s'anunciï la data de la represa del passaport covid a Catalunya, després que es paralitzés la seva ampliació per un col·lapse de La Meva Salut, aquesta mesura es va estenent arreu de l'Estat. L'últim cas és el País Valencià, on aquest matí el seu Tribunal Superior de Justícia ha aprovat l'obligatorietat del certificat per accedir a l'interior d'establiments d'hostaleria i restauració amb un aforament superior a 50 persones, així com a locals d'oci, espais destinats a activitat recreatives i d'atzar amb servei de restauració. També s'implementarà per visitar centres hospitalaris i residències públiques i privades. 

Segons ha determinat avui el TSJPV, es considera que aquesta restricció és "equilibrada", ja suposa "més beneficis per a l’interès general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflictes". A més, compleix el "judici constitucional de proporcionalitat". Aquesta proporcionalitat de la mesura es deu al fet que "tot just produirà afectació sobre l'activitat econòmica" i creu que la podria arribar a facilitar. Així s'obté "un encaix de les dues peces més importants (salut i economia -per aquest ordre-) de l'insòlit puzle que representa la pandèmia". 

Mesura "necessària"

El Tribunal conclou que aquesta mesura suposa una limitació "tènue" de determinats drets fonamentals que, "en ser enfrontada amb la poderosa presència d'altres drets fonamentals, com el dret a la vida o la protecció de la salut, aporta una justificació objectiva i raonable per la seva adopció". 

Quan el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va proposar la mesura, la va definir com a "proporcional, necessària i d'urgència". Ara, amb aquesta autorització del TSJ valencià, ja hi ha set autonomies que tenen l'aval de la justícia per a poder aplicar el passaport covid en determinades activitats i espais. Fins ara, només s'ha negat la seva imposició al País Basc. 

En vigor per Nadal  

A diferència de Catalunya, on va entrar en vigor just després que el TSJC aprovés la mesura suggerida pel Govern, i s'havia d'allargar durant dues setmanes, al País Valencià la situació és diferent. No entrarà en vigor fins que no es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i estarà vigent durant 30. Tal com ja ha proposat el president Puig, la idea és que no es publiqui fins al proper dia 3. Si entrés en vigor avui, s'allargaria fins després de Nadal, però la seva vigència no cobriria la celebració del Cap d'Any. 

Un cop es posi en marxa aquesta obligatorietat, a l'entrada dels locals s'hi col·locarà un cartell identificatiu amb explicacions sobre el passaport covid i qui hi vulgui accedir hauran de presentar el seu certificat, tant imprès en paper o en format digital des del mòbil. Sigui com sigui, el certificat caducarà entre 48 i 72 hores després en cas que es presenti un test negatiu, 6 mesos després de superar la malaltia en cas que es presenti el de recuperació, mentre el de vacunació encara no té data de caducitat. La setmana passada, la Unió Europea va proposar que fos 9 mesos després de la pauta completa. 

A la imatge principal, una persona mostra el seu certificat covid / Europa Press