El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha rebutjat que es pugui exigir a Euskadi el passaport covid per accedir als locals de lleure nocturn i als restaurants de més de 50 comensals a Euskadi, mesura per a la qual va sol·licitar autorització judicial el govern basc. La decisió de la sala contenciosa administrativa del TSJPV compta amb l'aval de dos magistrats i el vot particular del seu president, Luis Garrido, que dissenteix dels seus companys, en considerar que havia de permetre's la implantació del passaport covid. La resolució  es pot recórrer davant del Tribunal Suprem en un termini de tres dies des de la seva notificació.

El tribunal ha denegat la sol·licitud de l'executiu presidit per Iñigo Urkullu per implantar el certificat covid digital de la UE en establiments de lleure nocturn, malgrat que ja està en vigor a Catalunya, Balears, i Galícia. Una mesura que també reclamen altres comunitats autònomes. La pretensió de l'executiu basc era reclamar el passaport covid en discoteques, sales de ball, de festa amb espectacle, bars musicals o karaokes, així com als pubs i bars especials inclosos en el Grup III a partir de les 22.00 hores o als restaurants amb més de 50 comensals sempre que Euskadi superi els 150 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies.

La fiscalia, a favor

La Fiscalia havia traslladat a la sala un informe en el qual considera "necessària, idònia i proporcionada" l'exigència del passaport covid per accedir a l'interior de locals de lleure nocturn i restaurants amb més de 50 comensals, tal com va sol·licitar el govern basc. El ministeri públic entén que es tracta de la mesura "menys costosa", que a més s'apliqui amb una limitació temporal -quan la taxa d'incidència acumulada sigui superior a 150 casos per cada 100.00 habitants cada 14 dies-, i que afecti una activitat no essencial.

Des que el passaport covid va entrar en vigor a Espanya, el 7 de juny, i fins al 27 d'octubre, s'han expedit un total de 28.030.053 certificats, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Les comunitats autònomes han expedit el 97,99% dels certificats, mentre que el departament de Carolina Darias només ha emès l'1,5%. Les dades de Sanitat també revelen que el 63,91% dels passaports es van sol·licitar el juliol i l'agost, sobretot els primers dies de juliol.

La decisió del TSJPV té lloc quan el Govern està a punt de sol·licitar aquesta setmana l'ampliació d'ús del passaport covid davant de l'extensió de la pandèmia a Catalunya. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha donat pràcticament per fet que aquest dimarts s'estendrà l'ús del certificat covid més enllà del lleure nocturn.

 

Imatge principal, un restaurant de Bilbao / Efe