A partir del 15 de juny ja no caldrà dur mascareta a Israel. Gràcies al ràpid avenç de la vacunació - 56,7% de la població ja està totalment immunitzada contra la Covid-19- el ministeri de Sanitat del país han anunciat la fi d'aquesta obligatorietat de forma completa. 

Ha estat el ministre de Sanitat, Yuli Edelstein, qui ha donat la notícia durant un homenatge dedicat als sanitaris, el qual també ha comptat amb la presència del primer ministre Benjamin Netanyahu. Posteriorment, l'ha compartit també a través de les xarxes socials. 

"La morbiditat és baixa gràcies a les nostres increïbles vacunes i personal mèdic. Acompanyeu-me a un acte d’homenatge al qual va assistir el primer ministre", ha escrit a Twitter.

 

Actualment, Israel va quart en el rànquing mundial del percentatge de població vacunada contra el coronavirus. Segons el portal Our World In Data, s'han administrat més de 10.590.000 dosis. D'altra banda, en els darrers 14 dies, només s'han detectat 258 nous contagis. 

La ràpida evolució de la vacunació i la baixa taxa de contagis van fer que l'ús de la mascareta als espais oberts fos eliminat a mitjans del passat mes d'abril. A partir del dimarts 15 de junt, es farà un considerable pas més cap a la normalitat de l'era pre-pandèmia.

 

israel platja EFE

Israelians gaudint del bon temps a la platja a Tel Aviv / EFE

La situació a Espanya

Pel que fa a Espanya, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va anunciar el passat 31 de maig que es podria eliminar l'ús de la mascareta en els espais públics el pròxim mes de juliol. Així ho va manifestar en la roda de premsa que ofereix cada dilluns per fer un balanç de les dades epidemiològiques i arran de la pregunta d'un dels periodistes. 

"És qüestió de setmanes. És molt possible que sigui al juliol, però no se sap quan perquè cal modificar la llei de març que obliga a l'ús de les màscares. Tot i que serà només a l'exterior. Sanitat treballa en aquest moment idoni i que sigui en l'àmbit nacional", va exposar Simón.

Ara bé, també va indicar que aquesta decisió va en paral·lel a la campanya de vacunació i que no es preveu que es dugui a terme fins que hi hagi un 70% de la població vacunada, quan s'aconseguirà la immunitat de grup.

Gibraltar, el primer sense mascareta

Gibraltar també es pot circular per espais públics sense mascareta. A principis de març els habitants de Gibraltar podien caminar amb la cara descoberta per alguns carrers, però no va ser fins al 28 de març que l'ús de la mascareta va deixar de ser obligatori en tots els espais oberts. Tanmateix, cal portar mascareta als comerços i al transport públic.

 

 

Imatge principal, Israelians passejant sense mascareta a Tel Aviv / EFE