Els israelians ja no estaran obligats a utilitzar mascareta a l'aire lliure a partir de diumenge, mentre el país prossegueix amb una reobertura gairebé completa després d'una ràpida vacunació que va reduir notablement els casos de Covid-19. I avui ja es podien veure moltes persones a Tel-Aviv passejant sense mascareta, sense cap sanció.

El ministre de Sanitat, Yuli Edelstein, ha donat instruccions aquest dissabte per derogar la norma que imposa l'ús de mascareta a l'aire lliure a partir de diumenge després de debatre-ho durant diverses setmanes. I és que davant de la baixa taxa de contagis d'Israel, els experts coincideixen que el risc de contreure el virus en àrees obertes és molt limitat. Encara així, Sanitat va emfatitzar que l'ús de mascareta en interiors continuarà sent obligatori, ja que el risc d'infecció en espais tancats és més alt.

Israel no obligatori mascareta EFE

Israelians passejant sense mascareta a Tel Aviv / EFE

Israel ha tornat a una certa normalitat i rutina semblant als temps previs a la pandèmia després d'una ràpida campanya de vacunació que va disminuir les infeccions i va derivar en una desescalada gradual. Sense grans mesures restrictives, el país ha pogut celebrar aquest dissabte el Dia de la Independència en ambient festiu, amb els carrers, parcs o platges del país atapeïts de gent que han gaudit del dia assolellat.

israel platja EFE

Israelians gaudint del bon temps a la platja a Tel Aviv / EFE

Actualment Israel registra només al voltant de 200 contagis nous diaris, els hospitalitzats en estat greu són poc més de dos centenars i els pacients actius no assoleixen els 3.000, una xifra molt baixa en comparació a les desenes de milers de malalts que hi va arribar a haver mesos enrere. Més de 5,3 milions d'israelians -d'una població d'uns nou milions d'habitants- han rebut almenys una dosi de la vacuna, i entorn del 53% estan inoculats amb ambdues injeccions.

Gibraltar, el primer sense mascareta

A Gibraltar també es pot circular per espais públics sense mascareta. A principis de març els habitants de Gibraltar podien caminar amb la cara descoberta per alguns carrers, però no va ser fins al 28 de març que l'ús de la mascareta va deixar de ser obligatori en tots els espais oberts. Tanmateix, cal portar mascareta als comerços i al transport públic.

Pel que fa a l'hostaleria, no hi ha cap limitació d'aforament ni de nombre de comensals a les taules. A més, des de divendres tampoc hi ha limitacions en les reunions.

Imatge principal: Gent passejant sense mascareta a Tel Aviv / EFE