El laboratori ISDIN ha llançat Skintales, un conte personalitzat fet amb intel·ligència artificial, amb un triple objectiu: educar sobre la importància de cuidar-se la pell per prevenir el càncer, fomentar l'empatia cap a la diversitat de pells i ajudar els més petits a acceptar i estimar el seu cos.

Skintales busca contribuir al benestar de nens i nenes, ja que la companyia assenyala que tres de cada quatre menors de 12 anys odien el seu cos i no els agrada la seva aparença, segons un estudi de l'organització de salut mental juvenil del Regne Unit Stem4. A més, d'acord amb una investigació de la revista mèdica JAMA Dermatology, publicada per l'Associació Mèdica Nord-Americana (MESTRESSA), el 73% dels menors amb afeccions cutànies han estat víctimes d'assetjament escolar.

"Les afeccions cutànies no són només un problema físic. En la consulta veig amb freqüència com l'acne, la dermatitis o la psoriasi afecten profundament l'autoestima, generen ansietat i fins i tot provoquen aïllament social, sobretot en els més joves. Per això és fonamental visibilitzar aquesta dimensió emocional i tractar la pell tenint en compte també el benestar psicològic del pacient", va afirmar la doctora Eulalia Baselga, dermatòloga pediàtrica.

El projecte s'emmarca en el moviment d'ISDIN Love Your Skin per conèixer, estimar i cuidar la pell amb l'objectiu d'inspirar un futur sense càncer de pell. "El nostre propòsit en ISDIN és inspirar un futur sense càncer de pell, i per aconseguir-ho és clau educar des de la infantesa, perquè el 80% del dany solar de tota una vida es rep abans dels 18 anys i és acumulatiu. Juntament amb la campanya escolar de fotoprotección, que realitzem des de fa 30 anys, Skin Tales és una altra eina per conscienciar als més petits, de forma lúdica i participativa, sobre la importància de protegir-se del sol" explica Juan Naya, CEO d'ISDIN.

En accedir al portal Skintales, els pares, mares o professors poden crear un avatar personalitzat per a cada nen o nena. A través d'aquesta representació virtual, s'endinsa en un conte on es troba amb un mirall màgic que li recorda la importància de mirar els cossos amb amor i respecte, tant cap a un mateix com cap als altres. A partir d'allà, es desenvolupa una història que aborda temes com la cura de la pell a través de la fotoprotección o la necessitat d'erradicar l'estigmatització de condicions dermatològiques.

CRIDA D'ATENCIÓ

En el marc de la 78a Assemblea Mundial de la Salut, celebrada al maig, l'OMS va adoptar una resolució històrica que reconeix per primera vegada a les malalties cutànies com una prioritat de salut pública global. Aquesta resolució destaca no només la càrrega mèdica d'aquestes afeccions, sinó també les seves profundes conseqüències socials i emocionals.

L'OMS adverteix que les persones que viuen amb malalties de la pell solen enfrontar discriminació, estigmatització i exclusió social, la qual cosa incrementa el risc de patir trastorns mentals com l'ansietat i la depressió. Per això, l'organisme insta els Estats Membres i la comunitat internacional a integrar la salut mental als serveis dermatològics, fomentar l'educació en autocura per a pacients i famílies, i promoure activament l'acceptació social a fi de reduir l'estigma associat a aquestes malalties.

En aquest sentit, ISDIN llança Skintales com una història amb impacte positiu, una alternativa a la literatura infantil clàssica que sovint representa els dolents dels contes amb peculiaritats físiques que s'associen amb la maldat.

"Històricament a les bruixes se les ha representat amb berrugues i el dolent del Rei Lleó es diu Scar (cicatriu en anglès). Els nens tendeixen a creure el que escolten i aquest conte els explica que la bellesa del seu cos no està en la seva forma, sinó en com l'utilitzen: que està fet per a ésser estimat i que ha d'acceptar-se a si mateix i acceptar als altres'", afegeix Aurea Benito, psicòloga i People Director d'ISDIN.

El conte Skintales s'incorporarà a la campanya de conscienciació escolar d'ISDIN en matèria de fotoprotección, que aquest any celebra el seu 30 aniversari. En aquestes tres dècades, el laboratori líder en fotoprotección i dermatologia, ha format més de 7 milions de nens i nenes sobre la importància de protegir-se dels efectes nocius del sol. Amb aquesta nova eina educativa, es reforça la campanya posant atenció també en l'autoestima dels més petits i el respecte a la diversitat de pells.

A més, com a part del seu compromís amb la fotoprotección pediàtrica, ISDIN va indicar que ha llançat recentment altres iniciatives innovadores. Un exemple és la UV Tattoo To Learn, una calcomania temporal que avisa als més petits quan passen massa temps al sol sense protecció i els recorda que s'han d'aplicar fotoprotector. Es tracta d'un gest clau, ja que utilitzar un protector solar adequat durant els primers 18 anys de vida pot reduir en un 78 % el risc de càncer de pell en l'edat adulta.