L'entitat IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació la Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha publicat un estudi liderat que descriu la primera seqüència genètica consens del SARS-CoV-2, que representa el genoma complet de 1700 virus. Amb això, han pogut elaborar una llista d'entre 1500 i 3000 pèptids –petits fragments de proteïnes– que serveixen per estudiar amb el màxim grau de detall la resposta immunitària de les cèl·lules T contra el coronavirus.  L'estudi, que ha rebut el suport de la campanya de mecenatge #JoEmCorono, Grifols i l'Institut de Salut Carlos III, s'ha publicat en formant Access a la revista Vaccines.

"Es tracta d'una eina clau per a l'anàlisi de la resposta immunitària que permetrà accelerar la recerca i el desenvolupament d'una vacuna, per això ho havíem de fer accessible a tothom", remarquen els líders de l'estudi, Christian Brander i Julia G. Prado, investigadors principals d'IrsiCaixa al grup d’Immunitat Cel·lular i Genètica de l’Hoste i al grup d’Evasió Immunitària i Vacunes, respectivament, en unes declaraciones que es recullen en un comunicat de l'entitat publicat en el seu web.  

IrsiCaixa Uns pots que serveixen per a la investigació del genoma de la Covid-19 / IrsiCaixa

Resposta immunitària

El sistema immunitari protegeix el cos de patògens com els virus. Aquest, entre altres mecanismes, quan detecta un virus activa la resposta immunitària adquirida, que inclou els anticossos coneguts com les cèl·lules T, que poden identificar i destruir les cèl·lules infectades pel virus. Aquesta acció, que es coneix com immunitat cel·lular, és persistent en el temps i serveix com a 'memòria' en futures infeccions.

"Detectar si s'ha desencadenat una resposta immunitària cel·lular és complicat, ja que cal conèixer quines parts del coronavirus activen les cèl·lules T", ha ressaltat l'investigador associat a IrsiCaixa Alex Olvera, coautor de l’article juntament amb l'investigador associat Marc Noguera-Julian.

Fins ara, els estudis publicats s'han centrat o bé en algunes proteïnes virals o bé en seqüències úniques del virus. "No volíem obviar una part de la resposta immunitària que sembla ser clau en la generació de la memòria immunològica enfront de virus. És per això que hem dissenyat aquesta eina, un llistat de molècules que permet tenir en compte el genoma complet de virus i la seva capacitat de variació", ha destacat Noguera-Julian.

En el marc de la investigació, els especialistes han comparat les seqüències completes de 1700 genomes de SARS-CoV-2 circulants per tot el món i disponibles a plataformes online públiques. Amb aquestes dades han definit una seqüència genètica representativa del virus, així com obtenir un llistat de tots els possibles fragments de proteïnes que pot produir-lo. "Hem vist que la SARS-CoV-2 no muta molt i no és un virus amb molta variabilitat genètica, a diferència per exemple del VIH, però cal tenir en compte quines són les possibles variants per poder estudiar la resposta immunitària que es generarà davant de cada un dels virus i no perdre cap detall", ha precisat Olvera.

A més, han observat que alguns dels pèptids estan molt conservats entre diversos virus de la família coronavirus. "Això pot ser clau per generar una reacció creuada, és a dir, una resposta immunitària capaç de protegir tant del virus del refredat comú com del SARS-CoV-2", ha explicat Noguera-Julian.

Segons els investigadors, aquest llistat és una eina que permet estudiar la immunitat cel·lular contra el SARS-CoV-2. "Volem entendre quina resposta immunitària hi ha darrere dels individus que no generen anticossos contra el virus i passen la infecció per SARS-CoV-2 amb poca simptomatologia clínica i quins pèptids són capaços d'induir aquesta resposta", ha apuntat comenta G. Prado, un dels líders de l'estudi.

Per la seva part, Brande ha concls que "l'ús generalitzat d'aquesta seqüència consens en la recerca del sistema immunitari contra el SARS-CoV-2 assegurarà la comparabilitat i reproductibilitat dels resultats entre laboratoris i això accelerarà molt el procés d'investigació".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat