La Intersindical-Confederació Sindical Catalana ha demanat al govern espanyol que concedeixi la baixa laboral als pares que hagin de cuidar dels fills amb covid. El sindicat ha considerat "inajornable" la creació d'aquesta baixa laboral per poder dedicar-se a la cura dels fills.

A més, han criticat que el govern espanyol es fes enrere quan es va plantejar crear aquesta baixa laboral. La Intersindical ha assegurat que l'executiu central és qui té les competències per posar-hi solució a una situació que deixa desemparades una enorme quantitat de mares i pares treballadors en el moment que reben la notícia que cal aïllar algun fill o filla.

El sindicat considera que aquesta situació crea una discriminació de classe, ja que hi ha famílies que es poden permetre pagar una cuidadora o que poden permetre's fer teletreball i altres no. A més, afirmen que: "Massa sovint l'única alternativa és gastar dies de vacances, jugar-se la pèrdua de la feina en faltar-hi o deixar l'alumne confinat a cura de persones grans ja jubilades, les quals acostumen a ser les més vulnerables davant una possible infecció de la Covid". Per tot això, ha lamentat que el govern espanyol "menyspreï conscientment" el patiment que això suposa a tants treballadors i ha reclamat que s'habiliti una baixa laboral per "resoldre l'anomalia".

Quarantenes escolars

Aquest dilluns s’han reprès les classes en plena explosió de casos de l’òmicron, variant de la covid més contagiosa però amb simptomatologia més lleu. Davant la nova situació pandèmica, el Departament de Salut, d’acord amb les directrius acordades a la Comissió de Salut Pública estatal del 8 de gener passat, ha adoptat un nou protocol en cas de detectar-se la presència de casos de covid als centres educatius. La novetat és que es relaxen les quarantenes. Aquestes són les principals novetats:

  • S'eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària. Únicament s’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de set dies. Els alumnes immunitzats, és a dir amb pauta completa de vacunació o que hagin estat positiu de covid en els darrers  tres mesos, estaran exempts de fer quarantena i només la  faran quarantena no vacunats.
  • A l’educació secundària es mantenen els protocols tal com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer-ne durant set dies.
  • Quan hi hagi un cas positiu al grup de convivència estable, s'oferirà i es recomanarà la possibilitat de realitzar d'un test d'antígens gratuït entre els dies 0 i 1 a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d'educació infantil, s'oferirà en un punt centralitzat o un centre d'atenció primària. Aquesta mesura no està entre les recomanacions del document de la Comissió de Salut Pública, però per l'autoritat sanitària catalana es considera important de mantenir per afavorir el control de la pandèmia.

 

Imatge principal: Portaveus de la Intersindical CSC. - ACN