La dieta que s'ha imposat en els últims anys als països occidentals, rica en carbohidrats d'absorció ràpida, greixos saturats i aliments ultra processats té importants conseqüències per a la nostra salut, per això cada vegada són més les campanyes per promoure una alimentació saludable, sobretot entre nens i joves. Ara, un nou estudi vincula la dieta típica occidental amb un augment del risc de patir trastorns dolorosos, sobretot amb afeccions com a diabetis o obesitat.

L'estudi Elevated dietary ω-6 polyunsaturated fatty acids indueix reversible peripheral nerve dysfunction that exacerbates comorbid pain conditions (Els àcids grassos poliinsaturats omega-6 elevats en la dieta indueixen una disfunció del nervi perifèric reversible que exacerba les condicions de dolor comòrbid) ha estat portat a cap pel Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas a San Antonio i conclou que els canvis en la dieta poden reduir significativament o fins i tot revertir el dolor d'afeccions que causen dolor inflamatori, com a artritis, traumatisme o cirurgia, o dolor neuropàtic, com la diabetis. La nova troballa podria ajudar a tractar els pacients amb dolor crònic simplement modificant la dieta o desenvolupant medicaments que bloquegin l'alliberament de certs àcids grassos al cos.

L'estudi, que s'ha dut a terme durant cinc anys, ha estat recollit a la revista Nature Metabolism i els principals autors són Jacob T.Boyd i Peter M. LoCoco, del Departament d'Endodòncia d'UT Health San Antonio.

Interior Frankfurt

El dolor crònic és una de les principals causes de discapacitat a tot el món. Però encara que sovint es recomana la reducció de greixos per controlar la diabetis, els trastorns autoimmunes i les malalties cardiovasculars, el paper dels lípids de la dieta o els àcids grassos en les condicions de dolor és relativament desconegut. En aquest nou article, el Dr. Boyd i els seus col·legues van utilitzar múltiples mètodes tant en ratolins com en humans per estudiar el paper dels àcids grassos poliinsaturats en les condicions de dolor. Les conclusions apunten al fet que les dietes riques en greixos poliinsaturats omega-6 presents en aliments tan dispars com les crispetes de blat de moro o els cèrcols de ceba passant pels entrepans processats, menjars ràpids, pastissos i carns grasses i curades, entre altres augmenten el risc de patir dolor.

La part positiva és que la reversió d'aquesta dieta, especialment en reduir els omegues-6 i augmentar els lípids omega-3, disminueix en gran manera aquestes condicions de dolor.

"Aquest article és una contribució important per a una enorme necessitat insatisfeta, ja que no existeixen tractaments que alterin la naturalesa d'aquesta malaltia neurològica que causa el dolor agut", expliquen els experts.