Amb la tornada a l'escola, la comunitat educativa i els pares estan més que preocupats i expectants sobre el que passarà quan els alumnes comencin les classes. Les mesures que s'han d'adoptar exigeixen mitjans, coneixement per part de tots i un compromís per poder dur-les a terme.

Des de les associacions professionals, les escoles provincials d'Infermeria i el Consell General han reclamat com a mesura útil la implantació de la figura de la infermera escolar per poder garantir mínimament la salut i frenar les infeccions per coronavirus en l'entorn escolar.

Aula de Primària

Aula de Primària

A dies de l'inici del curs, existeix una gran amenaça pels rebrots que s'estan vivint i són molts els centres que manquen de professionals sanitaris que puguin ajudar a implementar les mesures i fer un control d'aquestes. Segons asseguren els mateixos infermers, aquests professionals resulten crucials per assegurar que es compleix les mesures preventives alhora que realitzen una tasca de vigilància epidemiològica necessària per detectar els alumnes o professors amb símptomes, procedir a l'aïllament i al rastreig dels contactes, a més lògicament atendre qualsevol eventualitat en matèria de salut que pugui sorgir en el centre.

El col·lectiu proposa que la infermera escolar, com a membre de la comunitat educativa i personal sanitari qualificat, ocupi un rol de coordinador Covid, que s'encarregui de la planificació de la reobertura dels centres des del punt de vista de les mesures sanitàries pertinents, establint els recursos materials necessaris, la nova organització, la formació del professorat, alumnes i pares, al mateix temps que es dissenyen les estratègies i mecanismes per a la vigilància i atenció dels estudiants, especialment els més vulnerables.

A més, proposen que les infermeres escolars col·laborin de forma activa amb els professors per realitzar una adequada planificació sanitària dins de les escoles, sent el referent en salut i control de la pandèmia. També poden realitzar tasques de control i detecció precoç, screenning de casos amb simptomatologia i realització de proves per detectar la Covid-19.

Infermera amb tablet

Infermera amb una tauleta

 

El problema és que des d'algunes Comunitats Autònomes ja s'ha assegurat que la intenció és delegar aquestes funcions en els professionals d'Atenció Primària. Però el problema és que hi ha una gran saturació ja en aquests centres i la previsió és que vagi a més. Per tant, creuen que no servirà per minimitzar l'expansió de la infecció en aquest nou escenari d'estudiants i docents reprenent l'activitat acadèmica i minvaria la tasca de rastreig de contactes i detecció de positius en la resta de la població.

La proposta de crear la posició de coordinador Covid en cada centre que formi part del professorat no és una garantia, segons afirmen, perquè "és precisa la presència permanent d'un professional sanitari".

Tal com destaquen, "la lluita contra la covid-19 passa per aquesta aposta per la infermeria escolar o hi haurà rebrots i Espanya s'enfrontarà a una segona onada de contagis molt perillosa".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat