Infermeres catalanes també han amenaçat amb mobilitzacions, després de la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya. El sindicat d'infermeria Satse Catalunya ha reclamat al conseller de Salut, Manel Balcells, que compleixi el seu compromís sobre les millores laborals: "Balcells, compleix el teu compromís o començarem les mobilitzacions". "No deixarem que es desdigui de les millores laborals que promet en les seves intervencions en els mitjans de comunicació", han avisat aquest dilluns en un comunicat.

Satse Catalunya considera que la infermeria està al límit, motiu pel qual les infermeres estan en procés de negociació per aconseguir les propostes de millora de les condicions laborals. "La pressió assistencial és molt forta i els professionals ens sentim maltractats", ha alertat el sindicat, que també ha explicat que tant la mesa negociadora del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat) com en la de l'Institut Català de la Salut (ICS) "estan en una setmana clau". Així doncs, en les pròximes reunions s'espera que es posi sobre la taula una proposta amb el compromís de millorar les condicions dels sanitaris. "Volem que asseguri propostes de millora reals en les meses negociadores", ha afirmat Satse Catalunya. Si no és així, les infermeres es mobilitzaran.

La vaga de metges

L'amenaça de la infermeria arriba poc després que el principal sindicat mèdic de Catalunya, Metges de Catalunya, hagi convocat una vaga de personal facultatiu els dies 25 i 26 de gener del 2023. La protesta afectarà a tots els centres sanitaris, des de l'atenció primària fins als hospitals. Els metges es mobilitzen davant de la situació del sistema sanitari català, la qual titllen d'"insostenible". Consideren que el sistema sanitari viu una "descapitalització sense precedents" que posa en un "seriós risc" la continuïtat del servei públic, que pateix uns enormes problemes d'accessibilitat i unes "inassolibles llistes d'espera". És per això que el sindicat ha fet una crida per una "mobilització històrica".

El Departament de Salut ja ha reaccionat a la vaga de metges. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit que els professionals mèdics són "molt responsables" i sabran "què fer" en la situació sanitària actual. Però això ho ha dit just abans de la convocatòria. Ha estat el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia, qui ha donat la resposta oficial a la protesta. Així doncs, ha celebrat que els metges donin un marge de dos mesos per parlar, cosa que facilita "tancar acords i donar sortida als pics de demanda en una època complicada com és Nadal". "Crec que és un exercici responsabilitat", ha assenyalat, alhora que ha indicat que entén "perfectament les reivindicacions".