Als Estats Units s'ha dut a terme una investigació publicada a la revista JAMA Pediatrics Trusted Source en la que es posa de manifest que en aquell país les persones no són encara conscients del perill del virus del papil·loma humà (VPH). Molts no coneixen la seva existència, d'altres no donen tanta importància a vacunar-se, ni saben la relació que existeix entre aquest virus i el càncer.

Els experts que han dut a terme la investigació creuen que és probable que aquesta falta de coneixement signifiqui que molts, sense saber-ho, estiguin augmentant el seu risc de càncer malgrat una vacuna disponible i de fàcil accés.

VPH Viquipèdia

La investigació

L'estudi ha analitzat més de 6.000 persones per avaluar els seus coneixements sobre el VPH i la conclusió a la qual han arribat és que és necessari implementar de forma urgent una campanya per conscienciar la població sobre aquest virus i les seves conseqüències.

En tots els grups d'edat, el 70 per cent dels adults nord-americans no sabien que el VPH causa càncers orals, anals i de penis. Els homes estan desproporcionadament menys informats sobre el VPH que les dones i un nombre important de persones majors de 46 anys no coneixien ni que existís.

A Espanya es vacuna davant aquest virus des de fa més de deu anys, quan es va implementar als calendaris de vacunació a nivell internacional. Malgrat la polèmica de la que sempre s'ha vist envoltada, el cert és que els estudis epidemiològics que s'han dut a terme demostren la seva eficàcia.

El cert és que les xifres sobre el VPH són molt significatives. Pràcticament tots els càncers de coll uterí són causats per aquest virus. Però no només això. També és responsable del 70 per cent dels càncers orals, més del 90 per cent dels càncers anals i més del 60 per cent dels càncers de penis, situació que molts homes desconeixen.

Els experts no es mostren gaire sorpresos amb els resultats de la investigació però sí es plantegen que cal dur a terme una campanya per informar millor el públic, i els pares en particular, sobre els riscos que plantegen els càncers associats amb el VPH i quan vacunar-se. I especialment en el cas dels homes. Es recomana vacunar nens i nenes a l'edat dels onze o dotze anys perquè la prevenció sigui la idònia.

Vacuna (2)

El que diu l'OMS

Segons explica l'OMS, actualment es comercialitzen dues vacunes contra el VPH a molts països de del món –una vacuna bivalent i una vacuna tetravalent. Ambdues vacunes són altament eficaces per prevenir la infecció pels tipus 16 i 18 del virus, que són els causants d'aproximadament el 70% dels càncers de coll uterí a nivell mundial. Les vacunes també són eficaces per prevenir les lesions precanceroses del coll uterí, així com per prevenir les berrugues anogenitales, una malaltia genital comuna que pràcticament és sempre causada per la infecció pels tipus 6 i 11 del VPH.

L'organització Mundial de la Salut recalca que els assajos clínics i la vigilància inicial després de la comercialització duta a terme a diversos continents mostren que ambdues vacunes són segures.