L'ictus és una de les malalties cerebrovascular amb més incidència i prevalença en la societat, fins al punt que constitueix la primera causa de discapacitat adquirida en l'adult i la segona de demència després de la malaltia d'Alzheimer. L'impacte en la vida de les persones que el pateixen és tremend, igual com en les seves famílies i des del punt de vista sanitari, per les cures i processos de rehabilitació que requereixen els malalts.

Amb la pandèmia, la situació s'ha agreujat. D'una banda, perquè els pacients amb la Covid-19 estan patint ictus més greus, amb més problemes de discapacitat a llarg termini i una mortalitat més gran. D'altra banda, i tenint en compte que les primeres hores en l'atenció d'un pacient que pateix un ictus són fonamentals, el fet que els hospitals estiguin més saturats i de què a molta gent té de por d'anar a un centre mèdic per la possibilitat de contagi pel SARS-CoV-2 està provocant que la situació dels que el pateixen hagi empitjorat notablement en els últims mesos.

UrgènciaEls pacients amb la COVID-19 estan patint ictus més greus

Per això, ara més que mai, una detecció precoç és important. En primer lloc, cal tenir clar quin és el perfil de la persona que té més probabilitat de patir un ictus. Pot produir-se a qualsevol edat, encara que la seva incidència augmenta a partir dels 60-65 anys. Es calcula que entre un 25 i un 30% dels afectats té menys de 65 anys.

A Espanya, hi ha diferències en funció del sexe (7,3% en homes i 5,6% en dones) i del territori (8,7% en zones urbanes i 3,8% en rurals). Es preveu que el nombre de defuncions relacionades amb l'ictus s'incrementi un 39% fins a 2035, degut principalment a l'increment de la incidència i a l'envelliment de la població.

Els factors de risc més importants són la hipertensió arterial, el consum de tabac o alcohol, la diabetis mellitus, l'obesitat, la hipercolesterolèmia, la fibril·lació auricular i altres malalties cardíaques. Per tant, les persones que pateixen aquestes patologies tenen més possibilitats de patir-lo.

Quan es produeix un ictus, alguns dels símptomes més freqüents és tenir la boca torta de sobte, presentar dificultats de moviment per asseure's o aixecar-se, no poder aixecar els braços o agafar algun objecte amb cada mà, tenir problemes per parlar o fer-ho sense sentit, perdre la visió de forma total o parcial, amb sensació de vertigen o desequilibri i un mal de cap intens i sobtat. Davant d'aquests símptomes, és imprescindible anar amb urgència a un centre mèdic.

OperaciónSón molts els símptomes que permeten reconèixer un ictus

L'avenç realitzat en el tractament en la fase aguda de l'ictus: l'organització de l'assistència urgent, el maneig dels pacients en unitats d'Ictus i les teràpies de reperfusió (trombòlisi intravenosa i trombectomia mecànica) en l'ictus isquèmic agut, han permès millorar el pronòstic de les persones que el pateixen.

Però el més important és tenir en compte que es pot prevenir. El més adequat és portar uns hàbits de vida saludable, amb una adequada alimentació, deixar el tabac i l'alcohol, tenir controlada la tensió arterial i els nivells de colesterol en sang.