La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) ofereix des d'aquest dilluns el servei d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) per via farmacològica fins a les 9 setmanes de gestació, després de rebre l'acreditació de la Direcció general d'Ordenació i Regulació Sanitària. Segons ha informat el Departament de Salut, gràcies a aquest nou servei s'evitaran els desplaçaments fora del territori de dones que sol·licitin accedir al tractament per aturar la gestació.

Amb aquesta posada en marxa, el de la Seu es converteix al tercer hospital de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran que administra el tractament farmacològic. En aquest sentit, l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, ja ho fa des del passat mes de març i el de la Cerdanya, a Puigcerdà, s'hi va sumar a mitjans d'abril.

Des de llavors, Salut confirma que 29 dones han accedit al tractament per aturar el curs del seu embarassat. Per la seva banda, l'Hospital de la Vall d'Aran segueix amb els tràmits administratius per aconseguir l'autorització sanitària i, de la mateixa manera, incloure el servei dins de la seva cartera de serveis.

Finalment, ja a la regió sanitària de Lleida la clínica MiNova Aliança ofereix des del passat 4 d'octubre una IVE, en aquest cas, quirúrgica per a dones que cursin un embaràs entre la setmana 9 i 14 de gestació. 

Avortaments quirúrgics a Manresa

Per la seva banda, el Servei Català de la Salut i la Fundació Althaia van arribar a un acord a finals del mes d'octubre per fer avortaments quirúrgics a Manresa. Fins ara a la capital del Bages només es podien fer interrupcions de l'embaràs farmacològiques fins a la setmana 9 i, dels hospitals de Catalunya Central, només Vic en feia per la via quirúrgica fins a la setmana 9. L'acord arriba després de la reiterada exigència dels col·lectius feministes de la ciutat que lamentaven que la majoria de dones que volien avortar quirúrgicament a la comarca eren derivades a centres de Barcelona.

Segons va explicar el CatSalut, en un comunicat, la Fundació Althaia facilitarà l'espai adequat per realitzar les IVE quirúrgiques a la capital del Bages. Per la seva banda, el CatSalut s'encarregarà de designar l'equip assistencial que durà a termes les intervencions. "Això permetrà donar resposta al Bages a la petició d'interrupcions voluntàries d'embaràs quirúrgiques, posant la dona al centre de l'atenció mèdica i oferint un servei acurat, professionalitzat, de qualitat i pròxim", afegien al text.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va afirmar en declaracions a la SER que el Govern continua treballant per solucionar la "inequitat territorial" en l'accés a l'avortament quirúrgic. En aquest sentit, ha assegurat que "en breu" també se solucionarà la situació a les Terres de l'Ebre.

Els plans del PP

Les enquestes afavoreixen Pablo Casado i el situen com a guanyador de les properes eleccions; és per això que el dirigent del PP ja pensa en quines reformes farà un cop arribi a la Moncloa. Casado planeja derogar la llei de l'avortament, aprovada pel govern de l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero.

El PP prepara una bateria de reformes i contrarreformes que deroguin i deixin sense efecte algunes de les principals lleis de l'executiu de coalició entre PSOE i Podemos. A més, apunta, estarien treballant en derogar la llei de l'avortament.

 

Foto principal: L'hospital de la Seu d'Urgell / ACN