El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat aquest dimecres que el sistema de salut català està "preparat" per atendre els casos de bronquiolitis infantil. Segons Balcells, els sanitaris catalans poden respondre "perfectament" a l'augment de casos entre els menors d'un any. "És un dels virus que a l'hivern passa amb la canalla i sol ser l'avantsala de la grip futura", ha dit el responsable de Salut en una atenció als mitjans de comunicació. Balcells ha concretat que els hospitals i centres de salut de Catalunya ja estan en alerta i aplicant plans de contingència. "Com cada any sol passar, tots els recursos que calen es posen per atendre la canalla amb aquests símptomes", ha subratllat. Segons el conseller, encara no es pot parlar d'urgències saturades perquè la "pressió" que hi ha en aquests moments és la "normal" quan hi ha una epidèmia del virus.

Els hospitals catalans detecten un pic de casos de bronquiolitis

La incidència de la bronquiolitis, una infecció pulmonar que causa el virus respiratori sincicial (VRS), està incrementant ràpidament entre els menors d'un any. Precisament, es tracta d'infants en una edat sensible i que, en contagiar-se, acostumen a requerir un ingrés hospitalari. Aquest pic de casos està afectant els serveis de pediatria dels hospitals catalans, que veuen com les darreres setmanes s'han augmentat els menors atesos amb bronquiolitis. Segons va informar aquest dimarts el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), la taxa calculada de bronquiolitis "continua elevada i en ascens", passant de 10 a 14 i arribant a "nivells epidèmics moderats".

"Es registra un augment molt marcat especialment en els menors d'un any, en els quals està pujant molt ràpidament i és ja molt alta (taxa de 1.428 malalts per 100.00 habitants)" i, per això, "la repercussió assistencial podria ser important en l'àmbit de pediatria", van detallar. De fet, durant la setmana del 7 al 13 de novembre, el conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) han incrementat "de forma clara", superant en un 26,5% les xifres de la setmana anterior. Tot i aquestes dades, el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya va assegurar que encara estan en nivells epidèmics baixos.

L'augment de bronquiolitis ha fet desprogramar alguna cirurgia

Aquest pic de bronquiolitis s'està començant a notar als hospitals amb serveis de pediatria, segons van informar fonts hospitalàries consultades per l'agència Efe. A l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, un dels centres referent en atenció d'urgències de pediatria, la incidència de la bronquiolitis ha obligat a desprogramar alguna cirurgia no urgent que després ha requerit passar la recuperació a l'UCI. Segons va saber Efe, van haver de prendre aquesta mesura per poder disposar de més llits de crítics davant l'augment d'infants ingressats.