L'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, ha estat pioner a aplicar en el Servei d'Urgències una anàlisi diagnòstica imminent en el tractament de l'ictus en fase aguda, mitjançant la tecnologia 'point of care', que permet avançar 25 minuts l'administració de tractaments urgents i pot salvar fins a 38 milions de neurones en cada pacient.

Quatre anys després de l'aplicació del sistema, l'hospital ha atès més de 3.500 casos d'ictus, que han suposat un estalvi de 88 mil minuts d'espera a Urgències per obtenir un diagnòstic, ha informat el centre sanitari en un comunicat aquest dimecres.

Aquest sistema de diagnòstic ràpid, anomenat 'point of care', permet conèixer l'estat de coagulació de la sang del pacient amb l'anàlisi d'una gota, i facilita els resultats al cap de 15 segons, mentre que amb el sistema d'extracció sanguínia convencional es trigava al voltant de 40 minuts.

El 85% dels ictus que s'atenen a Urgències són resultat d'una oclusió arterial per un trombe o un èmbol, i conèixer l'estat de coagulació del malalt permet administrar "de manera precoç" els tractaments per obrir les artèries taponades i dissoldre el trombe.

Rapidesa clau

La rapidesa és clau en el tractament d'aquesta malaltia, perquè determina el grau de discapacitat provocat per aquesta patologia aguda que afecta el cervell i que "pot comprometre" funcions cognitives, motores i sensitives.

A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort entre les dones i la tercera en els homes, i més de 13.000 persones ingressen per aquesta malaltia cada any.

La Unitat de l'Ictus de l'Hospital de Bellvitge és una de les tres unitats que existeixen a Catalunya que està especialitzada en l'abordatge dels casos més complexos i es tracta d'un dels centres sanitaris amb més volum de pacients amb ictus.