Els greixos trans, presents en bona part dels productes ultraprocessats, són àcids grassos insaturats que es formen artificialment quan es converteix un oli líquid en un greix sòlid. El procés es diu hidrogenació i serveix perquè els productes tinguin una consistència més gran i durin més en el temps.

El problema rau en que són molts els estudis que han associat el consum d'àcids grassos trans amb diverses malalties, com l'aterosclerosi i altres malalties cardiovasculars o fins i tot la demència. L'evidència és clara en aquest sentit, el que no se sap amb certesa són les causes per les quals existeix aquesta relació.

Hamburguesa

Un equip d'investigadors de la Universitat de Tohoku al Japó han descobert un vincle molecular entre alguns greixos trans i una varietat de trastorns, incloses les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives. L'estudi ha estat publicat a la revista Scientific Reports i per dur-lo a terme, els experts van explorar els efectes de dos tipus de greixos transproduïts durant la fabricació industrial d'aliments, els àcids elaídico i linoelaídico, sobre la mort cel·lular programada.

Aquesta es produeix quan l'ADN de les cèl·lules es danya irreparablement, com a resposta a una varietat de factors. I, encara que normalment les cèl·lules contraresten aquest procés reparant les lesions, tot aquest procés pot provocar malalties.

Els investigadors van induir danys en l'ADN de les cèl·lules utilitzant el medicament contra el càncer doxorrubicina. Van descobrir que els àcids elaídico i linoelaídico van augmentar la mort cel·lular programada. En concret, van trobar que els àcids grassos afectaven els mitocondris, que són els que generen l'energia que permet el funcionament de les cèl·lules. El dany en l'ADN activa un circuit de senyalització dins dels mitocondris que genera espècies reactives d'oxigen, que finalment promouen la mort cel·lular.

Els greixos transindustrials van augmentar la producció de mitocondris d'espècies reactives d'oxigen a través d'aquest bucle de senyalització i, per tant, van augmentar precisament aquesta mort cel·lular, que condueix al desenvolupament i la progressió de trastorns associats amb els greixos transindustrials, com l'acumulació de placa dins de les artèries, anomenada aterosclerosi.

Croissants

Els experts destaquen que "la investigació va demostrar que els greixos trans compleixen una funció tòxica que indueix a determinades malalties, inclosa l'aterosclerosi". Ara, l'objectiu és desenvolupar un mecanisme d'atac mitjançant fàrmacs que frenin aquest dany cel·lular, de tal manera que podria tenir un efecte terapèutic en una àmplia gamma de malalties associades a aquests productes.