En moltes ocasions ens hem preguntat si la quantitat de greixos que consumim en la nostra dieta és adequada i com pot afectar a la nostra salut.

Però és important tenir en compte una cosa: els greixos són necessaris en la nostra alimentació. És una de les nostres principals fonts d'energia, formen la nostra reserva energètica, protegeixen a diferents òrgans del cos, regulen les nostres hormones i ajuden l'absorció de les vitamines A, D, E i K entre altres coses.

Però també és important tenir en compte que el seu consum, sobretot en el cas d'alguns tipus de greixos, ha de ser moderat perquè el seu abús està relacionat segons diferents estudis amb l'increment de la incidència de les malalties cardiovasculars, metabòliques (diabetis), l'obesitat i la hipertensió.

Oli d'oliva

Hi ha diversos tipus de greixos. Un primer grup, el dels greixos saturats, que es troben en aliments d'origen animal com les carns i els embotits o la llet i els seus derivats. També en olis d'origen vegetal com els olis de coco o de palma, que són presents sobretot en la brioixeria industrial i als aperitius salats i els productes transformats. Els estudis demostren que el seu consum afavoreix un augment dels nivells de colesterol en sang, l'anomenat LDL colesterol o colesterol dolent, i són un risc clar per a malalties del cor.

El segon grup és el dels greixos insaturats, que al seu torn es divideixen en dos grups. les monoinsaturades present principalment en oli d'oliva i altres greixos d'origen vegetal com els olis de llavors (oli de gira-sol, oli de colza). També es troben en les nous, ametlles i alvocats. I en segon lloc, les poliinsaturades que són bàsiques per al nostre organisme perquè no les pot sintetitzar per si mateix. Per això, han de ser ingerides a través de la dieta diària. Són els anomenats olis essencials omega 3 i omega 6, presents en els olis de soja i colza, la fruita seca, en peixos grassos com a salmó, areng, tonyina, verat, anxova o la sardina.

Aquest tipus de greixos són necessàries, perquè regulen el nivell de colesterol en sang, una substància indispensable per al nostre cos que, en nivells massa elevats, pot suposar una amenaça per a la nostra salut.

Finalment, hi ha una part del grup dels greixos insaturats que es denominen grasses trans i es formen mitjançant un procés industrial que es realitza en alguns aliments anomenat hidrogenació, durant el qual canvien la seva configuració i passen de ser greixos insaturats a greixos saturats, convertint-se en greixos sòlids. Les pots trobar en aliments fregits com els snacks, productes enfornats (pans de pessic, pastes, galetes) i menjars preparats. En aquests casos cal reduir el seu consum de manera important.

Dònuts

L'Organització Mundial de la Salut ens recomana un consum de greixos diari entre el 15-30% de la ingesta total de calories. I sobretot, subratlla que és important fixar-se en la qualitat i el tipus de greix que consumim. Per reduir el risc de tenir una malaltia cardiovascular, hem de reduir l'aportació dels greixos saturats i al seu lloc, hem de prioritzar el consum de greixos insaturats.