El greix marró és un tipus de teixit adipós que es troba en el nostre organisme i que és metabòlicament molt actiu. Consumeix energia per generar calor i quan s'activa amb temperatures fredes utilitza el sucre i el greix de la sang per complir la seva funció, la termogènesi.

No només això. Recentment, un estudi dut a terme per un equip de científics va descobrir que també ajuda el cos a filtrar i eliminar els aminoàcids de cadena ramificada (BCAA) de la sang. Els BCAA (leucina, isoleucina i valina) es troben en aliments com ous, carn, peix, pollastre i llet, però també en suplements utilitzats per alguns atletes i persones que volen desenvolupar massa muscular.

En concentracions normals a la sang, aquests aminoàcids són essencials per a una bona salut. En quantitats excessives, estan relacionats amb la diabetis i l'obesitat. Doncs bé, les persones amb poca o gens de greix marró tenen una capacitat reduïda per eliminar els BCAA de la sang, i això pot conduir al desenvolupament d'obesitat i diabetis.

Equip|Joc d'insulina

Els BCAA (leucina, isoleucina i valina) es troben en aliments com ous, carn, peix, pollastre i llet

Per tant, la seva relació amb aquestes patologies és molt important. Ara, un altre equip d'investigació internacional ha descobert com activar el greix marró en les persones, fet que pot portar a desenvolupar nous tractaments. L'estudi, desenvolupat en el Centre de Recherche du Centre Hospitalier Universitaire de Sherbrooke (CRCHUS) i el Centre de la Fundació Novo Nordisk per a la Investigació Metabòlica Bàsica (CBMR) de la Universitat de Copenhaguen, s'ha publicat a la revista Cell Metabolism.

Els éssers humans tenen petits dipòsits de greix marró i els científics han plantejat durant molt temps la hipòtesi que trobar maneres alternatives d'activar farmacològicament el greix podria ajudar a millorar el metabolisme. Doncs bé, ara han descobert que unes proteïnes de la membrana, els receptors beta2-adrenèrgics (b2-AR), són responsables d'estimular la termogènesi. Fins ara, els assajos clínics que s'havien realitzat havien estat infructuosos perquè no havien aconseguit activar aquesta part concreta del teixit, entre altres raons perquè les proves s'havien fet amb rosegadors, on el sistema d'activació és diferent.

Els experts creuen que es tracta d'un descobriment de gran importància científica, perquè té clares aplicacions terapèutiques. "L'activació del greix marró crema calories, millora la sensibilitat a la insulina i fins i tot afecta la regulació de la gana. Les nostres dades revelen una clau prèviament desconeguda per desbloquejar aquestes funcions en humans, que potencialment seria de gran benefici per a les persones que viuen amb obesitat o diabetis tipus 2", asseguren.

Home obès

El greix marró és un tipus de teixit adipós que es troba en el nostre organisme i que és metabòlicament molt actiu

La propera tardor començarà una segona fase d'investigació, que intentarà validar la troballa activant el greix marró amb medicaments que es dirigeixen als receptors b2-AR. L'objectiu és utilitzar un medicament que activi específicament aquest objectiu en el greix marró i determinar quan podria ser útil per cremar greix i calories en humans. Una vegada fet això, els estudis en pacients amb diabetis tipus 2 començaran a determinar si aquest enfocament pot ser adequat per millorar el control metabòlic de les malalties com la diabetis o l'obesitat.