Un equip internacional de científics liderat per la Universitat de Califòrnia del Sud ha realitzat un descobriment en l'àmbit de l'obesitat que podria obrir una nova via per millorar el tractament contra aquesta patologia. Els experts que han participat en aquest estudi científic es van centrar en una proteïna al cervell, el receptor de melanocortina 4, que ajuda a regular l'equilibri energètic del cos en controlar la quantitat d'energia emmagatzemada com a greix. Segons van determinar, l'anàlisi d'aquest receptor està permetent conèixer com afecten les seves mutacions al metabolisme de les persones.

L'estudi ve a demostrar que no en tots els casos, l'obesitat té a veure amb l'estil de vida, sinó que de vegades les persones presenten mutacions als seus gens que les predisposen a tenir aquests quilos de més. I quan es produeixen aquestes mutacions, la seva obesitat va més enllà dels hàbits d'alimentació i per això es converteix en un problema persistent amb el pas dels anys i que no s'aconsegueix aturar de cap manera.

Báscula

La investigació d'aquests experts va començar quan s'estava abordant l'estructura del receptor de melanocortina 4, per a la qual cosa es van buscar altres estudis que haguessin estudiat la seva biologia i farmacologia. El cert és que, en l'actualitat, hi ha quatre medicaments que s'han desenvolupat per tractar les alteracions d'aquest receptor, entre ells el medicament setmelanotide que se centra en les mutacions d'aquesta proteïna per tractar formes rares d'obesitat sindrómica, que afecta aproximadament 1 de cada 1500 persones. Tanmateix, el fàrmac no és prou potent com per tractar l'obesitat alimentària, la forma més comuna de la malaltia.

Per aquesta raó, en aquests moments, l'objectiu dels científics és determinar l'estructura del receptor, la qual cosa permetrà als científics desenvolupar i provar noves teràpies i fàrmacs que puguin tractar amb més precisió l'obesitat i les malalties metabòliques.

La investigació apareix a la revista Science, la qual cosa posa de manifest l'interès que pot despertar aquest tipus d'investigacions en la comunitat científica. I més en un moment en què s'ha posat de manifest que les persones que pateixen obesitat, sobretot els homes, solen ser més susceptibles a una pitjor evolució de la COVID-19.

Cinta

Actualment, segons assegura l'OMS, l'obesitat s'ha triplicat a tot el món des de 1975. Més de 650 milions d'adults i 40 de nens i joves la pateixen a tot el món, el que converteix a aquesta patologia en un autèntic problema de salut pública.