Amb un "no comment", l'economista Xavier Sala-i-Martin evidencia que la vacunació a Espanya és un fracàs. No només a l'Estat, sinó també a la resta de la Unió Europea; de fet, Espanya està lleugerament per sobre de la mitjana. Però és evident que comparat amb altres països, el retard de l'arribada de les dosis, els contractes obscurs que no s'han complert, les trampes de molts i un sistema que no va respondre com calia al principi han portat al fracàs.

En paral·lel, qui es dispara és Israel. I el Regne Unit ha notat el Brexit i ha aconseguit un èxit que no hauria assolit si hagués continuat a Europa. Això i que els estrets lligams amb Oxford l'han portat a poder accelerar el subministrament. També els Estats Units, malgrat sumar xifres de rècord en contagis com el Brasil, aconsegueix estar per damunt de la Unió Europea.

Les dades s'extreuen del portal Our World Data i, cada dia que passa, la diferència entre uns i altres és més accentuada. Les dades acumulades mostren la proporcionalitat, però en nombre de xifres finals, el rànquing canvia. Per exemple, des del 15 de desembre, els Estats Units ja han subministrat més de 30 milions de dosis. Això no equival al nombre de persones, ja que cadascuna d'elles té les seves peculiaritats. Posteriorment, hi ha la Xina, que amb la seva vacuna està a punt d'arribar als 25 milions. I la segueixen Gran Bretanya amb 10, Israel amb 5 i els Emirats Àrabs fregant els 4 milions.

dades covid

Dosis administrades de les vacunes contra la Covid-19 / Font: Our World Data

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat