El primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, ha demanat disculpes en nom del seu govern per haver adoptat una estratègia contra la covid-19 que ha abocat al país a un nou rebrot. Rutte ha qualificat d'"error de càlcul" l'acceleració de la desescalada que el seu Executiu va aprovar a finals de junys. Pel líder europeu, la relaxació de les mesures està darrere de l'empitjorament de les dades epidemiològiques. 

"El que vam pensar que era possible, va resultar ser incorrecte en la pràctica. Vam cometre un error de càlcul, estem decebuts per això i ens disculpem", ha assegurat Rutte, segons recull Efe. La disculpa ha arribat després que tant el primer ministre com el ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, rebessin dures crítiques per no assumir les seves responsabilitats quan van anunciar les noves mesures restrictives. "Ens vau demanar la nostra reflexió i va ser injust que no la donéssim", ha afegit el primer ministre. 

'Ballant amb Janssen'

Entre els diversos "errors de càlcul" que ha reconegut el govern neerlandès està la campanya Ballant amb Janssen. El ministre de Sanitat va assegurar que les persones que "al matí" rebessin una monodosi de  Johnson & Johnson, o la segona de Pfizer, Moderna o AstraZeneca, "podien anar a una discoteca aquesta mateixa nit". D'aquesta manera va obviar les dues setmanes necessàries perquè les vacunes generin una protecció completa. El ministre ha explicat que pretenia animar a la població més jove a vacunar-se

Malgrat les bones intencions, la falta de distància social i la confiança en els tests d'antígens i les vacunes va donar peu a què es desfermessin molts brots a les discoteques i clubs nocturns. Finalment entre les noves mesures que pren l'Executiu de Rutte per lluitar contra el virus s'inclou el tancament de l'oci nocturn, el qual només ha durat obert dues setmanes

Noves mesures 

Els Països Baixos es troben en una situació extremadament delicada. Sumen diàriament al voltant de 10.000 nous contagis, segons informa Efe. Davant d'aquesta situació a més de tancar l'oci nocturn el govern ha apostat per limitar els horaris a l'hostaleria i aplicar restriccions al sector de la cultura. 

Rutte es mostra optimista en què els contagis es tronin a reduir en un futur pròxim, ja que considera els Països Baixos "un país sensat". Si més no és possible preguntar-se com es prendrà la població neerlandesa les noves mesures, quan a principis d'aquest any ja es van manifestar activament contra les restriccions contra la covid que volia implantar el seu govern.  

 

Imatge principal: El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, durant una ronda de premsa / Europa Press