Els viatgers vacunats a la Unió Europea i als Estats Units ja no hauran de fer quarantena quan arribin a Anglaterra. Fins ara, totes les persones que venien de països de la llista taronja, com Espanya, havien de fer deu dies de quarantena, tant si havien rebut les dues dosis en els seus països d'origen com si no. En canvi, l'obligació de fer quarantena no afectava els ciutadans immunitzats al Regne Unit, que podien tornar a entrar al país només amb dues PCR negatives en Covid-19. 

A partir del dilluns 2 d'agost, però, les coses canvien, i estaran exemptes de quarantena totes aquelles persones que hagin rebut la pauta completa d'alguna de les vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) o per l'Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (FDA). Així ho ha anunciat el ministre de transports, Grant Shapps, a través de les xarxes socials, on ha puntualitzat que, tot i això, encara s'hauran de fer una prova PCR al país d'origen i una altra després de dos dies d'arribar.

TUIT Grant Shapps

"Ajudem a reunir persones que viuen als Estats Units i als països europeus amb la seva família i amics al Regne Unit. A partir del 2 d’agost a les 4 del matí, persones d’aquests països podran venir a Anglaterra des d’un país ambre sense haver de fer quarantena si estan completament vacunades. Els canvis s'aplicaran a persones amb la pauta de vacunació completa amb una vacuna de l'FDA o EMA. Encara hauran de fer la prova prèvia a la sortida habitual abans de l'arribada i fer una prova de PCR el dia 2 de tornar a Anglaterra" Grant Shapps. / Twitter

La polèmica excepció de França

En principi, tots els viatgers que compleixin aquestes condicions i provinguin d'un país en la zona taronja de risc de Covid no hauran de fer quarantena durant 10 dies, però hi ha una excepció que està aixecant molta polèmica: França. Tot i estar a la llista taronja, els ciutadans vacunats a França hauran de continuar fent confinament tan bon punt aterrin al Regne Unit. Segons asseguren fonts pròximes al govern a la premsa britànica, l'executiu de Boris Johnson hauria debatut aquest dimecres si aplicava el mateix criteri per l'Estat espanyol, però finalment França serà l'única excepció de la llista taronja.

Des del govern del Regne Unit han establert un semàfor per classificar el risc de viatjar a cada país. Entre els països de la llista taronja s'hi troben Espanya, Itàlia i Alemanya. La llista completa es pot consultar a la web del govern del Regne Unit.

Tornen els creuers tot i els contagis

Els contagis al Regne Unit continuen creixent per l'impacte de la variant delta de Covid-19. Aquest dimecres, el Regne Unit ha notificat 27.734 nous contagis i 91 noves defuncions en els darrers 28 dies. Una xifra elevada, però que és gairebé la meitat que la que es va registrar ara fa una setmana: 44.104 nous contagis.

Seguint l'evolució epidemiològica, han valorat reobrir els creuers internacionals. El govern britànic i la indústria de creuers han signat un memoràndum per ajudar a la indústria a recuperar-se de la Covid-19 tot protegint els ciutadans britànics de futures interrupcions relacionades amb la pandèmia.

"Per descomptat, ens seguirem guiant per les últimes dades científiques, però gràcies al nostre programa de vacunació nacional líder mundial, podem mirar el futur i començar a reconstruir les rutes transatlàntiques clau amb els Estats Units, tot consolidant els llaços amb els nostres veïns europeus", ha defensat el ministre Grant Shapps.