L'expansió de la cinquena onada s'estabilitza, però segueix pressionant el sistema sanitari. La situació de l'atenció primària, els hospitals i, en especial les UCI segueixen sent el principal focus de preocupació, tot i això, els ingressos en l’última jornada s'han frenat lleugerament. En les darreres hores a les UCI han ingressat 14 persones, deixant un total de 549. S'han registrat 6 noves hospitalitzacions per covid, en total hi ha 2.243 contagiats de coronavirus als llits dels hospitals catalans.

Tot i el descens en el nombre d'ingressos segueixen sent xifres totals altes. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va avançar que la pressió sobre les UCI i els hospitals duraria uns dies, malgrat la baixada de contagis. "Encara queden uns deu dies de molta tensió i complicació", va assegurar el passat dilluns. Aquest dimecres al Parlament ha concretat quan es podria assolir el pic d'ingressos "el dia 3 o 4 d'agost".

La mortalitat, en canvi, ha disminuït respecte a la jornada anterior i s'han registrat 22 noves defuncions. Això és degut al fet que el gran nombre de morts que es van comunicar ahir eren el resultat d'un recompte exhaustiu dels darrers dies i no del nombre de morts reals notificats en 24 hores. 

Estabilitat constant

Després de superar el pic de la cinquena onada tots els indicadors epidemiològics continuen el seu descens, lent, però imparable. Entre els canvis més cridaners es troba el nombre de contagis diaris una jornada més. Per segons dia consecutiu es registren valors lleugerament superiors als 5.000 contagis diaris, en concret 5.139 nous contagis

Segueixen baixant el risc de contagi i l'Rt, dos dels indicadors que han mantingut una tendència més estable. El risc de contagi passa de 978 a 929 i l'Rt baixa tres centèsimes i se situa en 0,85, seguint un dia més per sota d'1. Continuar sota aquesta xifra implica que la cinquena onada es troba en fase de recessió. 

La incidència acumulada a 14 dies (IA14) continua baixant a poc a poc. Actualment es troba en 1.110,07 casos per cada 100.000 habitants. Segueix sent una xifra alta, però s'allunya de les xifres astronòmiques que va registrar en plena cinquena onada. 

Vacunació sense fre 

La campanya de vacunació segueix una jornada més sense massa novetats. L'únic canvi sorprenent és que s'ha revertit la tendència de fa setmanes en què s'administraven més segones dosis que primeres. Per primer cop en molts dies s'ha vacunat més gent amb primera dosi que amb segona, en concret 35.256 primeres davant de 23.116 segones dosis. 

Malgrat que Salut ja va advertir que durant aquestes setmanes es rebrien menys dosis des d'Europa, l'estratègia de vacunació contempla aquesta conjuntura i ja ha aconseguit que 4.393.685 milions de catalans tinguin la pauta completa, un 55,8% de la població. La vacunació segueix a l'alça, però el conseller de Salut ha considerat al Parlament que "el ritme de vacunació és molt bo, però no ha estat suficient per parar la pandèmia".

Novetats en el toc de queda

El Govern ha anunciat una nova pròrroga de 7 dies del toc de queda. Des de l'Executiu s'ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya allargar la mesura una setmana, per tant fins al divendres 6 d'agost. El nou confinament nocturn afectarà 162 municipis, tres menys que fins ara. Les localitats incloses en aquesta mesura són aquelles que presenten dades epidemiològiques preocupants, amb més de 400 casos per cada 100.000 habitants acumulats en els últims set dies. Tot i que també en trobem algunes que ho estan perquè es troben envoltades de zones crítiques, per tal d'evitar l'efecte crida. 

 

 

Imatge principal: Dos sanitaris atenen a un pacient a la UCI / Efe