L'excés de gasos intestinals és un assumpte que pot convertir-se en un problema. Afortunadament, hi ha alguns aliments que tenen menys probabilitats de causar gasos que d'altres i convé conèixer-los.

Per què alguns aliments produeixen gasos

Com a norma general, els aliments que provoquen gasos són aquells que contenen certs tipus de carbohidrats o fibra soluble. Aquestes substàncies no s'absorbeixen per complet a l'intestí prim i baixen fins a l'intestí gros, on els bacteris intestinals les ataquen. El subproducte d'aquest procés és el gas.

És important saber que alguns gasos intestinals són normals i que molts aliments que provoquen gasos no són dolents. Provar de limitar de la teva dieta aliments que no produeixin gasos només és absolutament essencial quan és necessari mantenir-se lliure de gasos. Pensar a viure totalment lliure d'ells no és realista.

Proteïnes animals

Els nostres cossos estan ben adaptats per digerir proteïnes. Les fonts de proteïna que provenen d'animals no contenen carbohidrats que puguin ser fermentats per aquests molestos bacteris intestinals. A causa d'això, triar menjar qualsevol d'aquests aliments és una aposta segura quan es desitja evitar gasos que es converteixen en pets o una inflor incòmoda.

La carn vermella, el pollastre, els ous, el peix i el gall dindi són aliments que no solen produir gasos sempre que no vagin adornats per salses –que contenen moltes vegades sucre–, o per all o ceba.

Verdures

Així mateix, hi ha moltes verdures que són prou baixes en carbohidrats per a no contribuir a la fermentació intestinal.

Els que assenyalarem a continuació són d'aquest tipus, així que pots sentir-te lliure per ingerir-los. Els pebrots, el cogombre, les verdures de fulla verd, la mongeta tendra, l'enciam, el tomàquet o el carabassó, entre d'altres, són adequats.

Carbassons

Aliments fermentats

Els bacteris que es troben naturalment als aliments fermentats com el iogurt ja s'han ocupat dels carbohidrats que el teu intestí hauria de fermentar d'una altra manera, allò que redueix la possibilitat de patir gasos.

Entre aquests aliments trobem a les verdures fermentades, el quefir, el te kombucha i els iogurts sense sucres afegits.

Cereals

Hi ha carbohidrats en alguns productes procedents del blat que poden contribuir a la generació de gasos. A causa d'això, per als moments en què simplement no desitja bregar amb els gasos es recomana comptar amb cereals o derivats dels mateixos com el pa sense gluten, la civada, l'arròs integral i la quinoa.

Altres aliments per evitar gasos són les nous o determinats formatges com el cheddar, la mozzarella o el formatge suís.