L'única comunitat autònoma que ja ha subministrat el 100% de les primeres dosis de la vacuna Pfizer​, que va rebre el passat 27 de desembre, és Astúries. El mateix president del Principat, el socialista Adrián Barbón, ho ha confirmat a la Cadena Ser aquest migdia: "Des d'ahir a la nit, les 12.020 dosis que teníem han estat injectades a tothom". Això inclou residents i personal sanitari.

Quin és el secret?

Veient que les dades en altres comunitats són desastroses, com s'ho ha fet Astúries? A tall d'exemple, Catalunya és catorzena amb un 14% de vacunes injectades o Madrid, penúltima amb un 6%. De fet, la Comunitat de Madrid ha optat per privatitzar una part del servei i abonarà a la Creu Roja 133.512 euros mensuals durant mig any per la prestació d'un servei de suport a la vacunació de la Covid-19, segons informa aquest dimarts Eldiario.es.

El diari digital aporta el contracte privat amb Creu Roja i l'ordre de la licitació, ratificada el passat 29 de desembre pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero.

El president Barbón ha explicat el pla que tenen: "Ahir dilluns vam rebre una nova remesa, 11.700 dosis, i l'objectiu torna a ser el mateix: s'hauran d'esgotar dilluns de la setmana que ve. No mantenim reserva de material, confio en el pla de vacunació i així ho complirem cada setmana". Amb aquest ritme, es marquen el 8 de gener, és a dir, aquest divendres, per tenir tot el personal de residències i els residents vacunats.

Adrian Barbon @GobAsturiasEl president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, en una reunió de govern / Foto: @GobAsturias

Per aconseguir aquest pla, setmana a setmana, no han augmentat el personal, sinó que han configurat una cinquantena d'equips amb 148 persones formades per treballar únicament en aquest calendari de vacunació. Majoritàriament, són infermeres i infermers.

A més, des del Principat asseguren que, ara mateix, no necessiten l'ajuda de l'exèrcit, tot i que no tanquen la porta a ningú: "És una opció que sempre recomano. Per exemple, amb els rastrejadors no ens van caure els anells per demanar ajuda, em sembla una oferta, per part de la ministra Margarita Robles, meravellosa". 

Actualment, Astúries té 181 ingressats i 69 persones a l'UCI, però Barbón no és optimista amb el que vindrà properament: "Estem en una tercera onada, hi haurà un increment i, per tant, vull fer molta pedagogia amb la Nit de Reis d'avui i amb demà. Evitem els excessos". El president del Principat també ha promès mà dura amb aquells que no van actuar seguint les normes dins l'equip de l'Sporting de Gijón: "Actuarem amb contundència, no pot ser cap mena de permissivitat, vingui de qui vingui".

La Conselleria de Salut asturiana ha informat que hi ha 141 persones en quarantena i hi ha 37 casos positius relacionats. L'origen podria ser El Cielo de Bellavista, on el passat 24 de desembre diversos futbolistes de l'equip de Gijón van celebrar sense cap mena de control la Nit de Nadal en una festa il·legal. La Policia ho està investigant.