La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat aquest dimarts que Brussel·les comprarà 100 milions de dosis addicionals de la vacuna de BioNTech/Pfizer, la que s'està administrant actualment a tots els països de la Unió Europea després de l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament (EMA). En una piulada, Von der Leyen ha indicat que amb l'adquisició, la UE comptarà amb un total de 300 milions de dosis de la vacuna, que ha recordat que s'ha comprovat que és "segura i efectiva".

El 6 de gener està previst que l'EMA decideixi si accepta la segona vacuna que s'està analitzant, la de Moderna, que ja ha estat acceptada, per exemple, per les autoritats dels Estats Units. Altres vacunes, com la d'Oxford, podrien trigar unes setmanes més a complir tots els tràmits.

L'opció de comprar 100 milions de dosis més estava recollida en l'acord que va signar la Comissió Europea amb les companyies a mitjan novembre. Les vacunes per a Europa es produeixen en les plantes de fabricació alemanyes de BioNTech, així com en la planta de fabricació de Pfizer a Bèlgica. Des d'aquí, són distribuïdes des de la setmana passada a la resta del continent en funció de la població de cada país comunitari.

L'Executiu comunitari, que negocia la compra conjunta de vacunes per als Estats membres de la UE, s'ha dotat d'una cartera diversificada de contractes amb diferents desenvolupadors europeus i estatunidencs amb dosis signades i opcions addicionals per a vacunar a més del doble de la població dels 447 milions d'habitants de la UE.

Ara per ara, la de l'estatunidenca Pfizer i l'alemanya BioNTech és l'única que ha rebut l'aprovació per a ser distribuïda a la Unió Europea, encara que l'Agència Europea del Medicament (EMA) té previst pronunciar-se sobre el prototip de l'estatunidenca Moderna el pròxim 6 de gener.

La Comissió, que distribuirà les vacunes simultàniament als països de la UE en funció de la seva població i segons vagin produint-se les dosis, ha signat també contractes amb Astrazeneca-Oxford (Regne Unit), Johnson & Johnson (EUA), Sanofi-GSK (França/Regne Unit), CureVac (Alemanya) i Moderna (els EUA).