El 19 de març està marcat al calendari com el Dia Mundial del Son i aquest any adquireix una rellevància més important, ja que la llarga durada de la pandèmia de Covid-19 i les restriccions associades a aquesta per combatre-la han ocasionat la denominada fatiga pandèmica. Aquesta ha produït una mala higiene del son en moltes persones i diferents tipus d'insomni, com són l'insomni de conciliació, l'insomni de manteniment i insomni de despertar precoç.

L'impacte de la fatiga pandèmica en la salut de les persones es manifesta també mitjançant símptomes i malalties, com la irritabilitat, els mals de cap, l'ansietat, la depressió i nombrosos trastorns del son.

Dona insomneEls trastorns del son són una de les conseqüències provocades per la fatiga pandèmica

S'estima que entorn del 30% de la població té confirmat algun d'aquests símptomes de la fatiga pandèmica. Encara que afecta tota la població, no ho fa per igual en tots els col·lectius. Els adolescents i joves es troben més afectats per la fatiga pandèmica perquè tenen menor tolerància a les restriccions relatives a no sortir i a altres normes que cal complir. L'impacte de la pandèmia tampoc no és el mateix per a les persones que han aconseguit mantenir la seva feina i sortir al carrer a treballar que aquelles que han hagut de teletreballar i han perdut les relacions socials, ja que estan més afectades.

Quant a la higiene del son, pel fet de romandre tancats a casa, ha estat més difícil mantenir els horaris del son, descontrolant-se d'aquesta forma l'horari per aixecar-se, dormir la migdiada o anar-se'n al llit ni els horaris dels àpats. Els horaris dels menjars també influeixen en la regulació del son, ja que l'organisme produeix una sèrie de substàncies que ajuden a quedar-se adormits.

Un altre factor que ha influït en la desregulació dels horaris de son ha estat la falta d'exposició a la llum solar, per exemple, durant el període del confinament. Com que no podem sortir al carrer, la melatonina –hormona que produeix la glàndula pineal del cervell i que aquest produeix per ajudar a agafar el son– no es regula bé.

Dona platjaLa menor exposició al sol durant la pandèmia fa que la regulació de la melatonina pateixi i amb això, el son

L'insomni és l'altre gran trastorn, conseqüència de moltes de les patologies i problemes relacionats amb la pandèmia. Moltes persones es troben sotmeses a una gran ansietat i depressió, al tenir problemes econòmics, laborals, de conciliació o familiars malalts, entre d'altres, la qual cosa es coneix com a insomni de conciliació; o experimenten molts despertars durant la nit, la qual cosa es denomina insomni de manteniment; o es desperten abans d'hora i no són capaços de tornar a adormir-se, de manera que pateixen insomni de despertar precoç.