La quinta onada de la covid no dona treva. Les farmàcies, que ja poden oferir tests d'antígens i envien les dades a Salut, han detectat més de 300 positius en una setmana de proves a infants i monitors de lleure. "És un percentatge molt alt respecte al que s'esperava. Vol dir que és un sistema eficient", ha assenyalat aquest dissabte el president de la Federació de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, als micròfons del 'Via Lliure' de Rac1. "El sistema està pensat per aquelles persones que són asimptomàtiques i que no són contacte estret. Estem parlant de persones que no tenen cap vincle amb la malaltia, en principi, i en canvi són positives", ha apuntat Torres.

Viatjar amb un test?

Torres també ha avançat que els testos amb certificat oficial de les farmàcies no serveixen per obtenir el passaport covid, "però sí que són vàlides per viatjar a alguns països". "Dependrà del lloc i el moment en què es faci, ja que hi ha països que només demanen un test negatiu", ha precisat el president de la FEFAC. "La prova genera un informe mèdic que l'usuari pot descarregar i presentar com a certificat en totes aquelles activitats on calgui un antígens negatiu", ha continuat Torres.

I si som positius?

"Si dones positiu, automàticament s'activa el protocol de seguiment i rastreig de contactes, i la possibilitat de demanar la baixa mèdica", ha corroborat el president de la FEFAC, que ha calculat que avui en dia més de la meitat de les farmàcies de Catalunya ja ofereixen aquest servei, que té un preu que oscil·la entre els 10 i els 20 euros.

"El farmacèutic s'equipa amb l’EPI, va a un espai preparat i supervisa a l'usuari mentre es fa la prova. La farmàcia s'encarrega també de penjar el resultat a la Meva Salut", ha explicat Torres, que ha criticat la demora en aplicar aquest sistema de diagnòstic.

Fins ara, els centres farmacèutics només es limitaven a vendre aquests tests ràpids d'autodiagnòstic sense recepta des del passat 22 de juliol, però ara les oficines també podran fer constar el resultat de la prova de forma oficial al sistema de Salut i la mostra la podran recollir els mateixos farmacèutics.

Tanmateix, és un servei que té un cost addicional i que es pot realitzar, almenys, a la meitat de les 3.000 farmàcies que hi ha a tot el territori català i que aquests dies ja han estat realitzant aquest servei per fer un cribratge al sector del lleure educatiu, especialment a monitors de colònies i casals. Si el resultat és negatiu, podrà servir com un informe per poder accedir a espais on l'entrada està limitada a aquells que tinguin la pauta completa de la vacuna o als qui presentin un test negatiu.

Massa tard

"No entenem per què s'ha tardat tant, hi ha països que ofereixen tests a les farmàcies des de fa mesos", ha lamentat el president de la FEFAC, que igualment ha carregat contra les 'traves' i el menysteniment d'algunes administracions. "És molt dur que hi hagi actes oficials, sobretot de l'administració espanyola, en què s'obliden dels farmacèutics, que hem estat donant la cara en tot moment", ha conclòs Torres.

Una vegada el Consell de Ministres va aprovar que les farmàcies poguessin vendre testos ràpids d'antígens, des dels col·legis oficials es demanava que ells poguessin enviar el resultat a través d'una plataforma digital a Salut per tal que es poguessin comptabilitzar aquests casos i hi hagués un major control de la situació epidemiològica. Per fer-ho, però, necessitaven l'autorització de les autoritats competents per poder realitzar els tests en les mateixes oficines farmacèutiques i que no es limités només al fet que els usuaris se l'haguessin de fer a casa.

 

Foto principal: un farmacèutic mostra un test d'antígens / ACN