Les farmàcies catalanes ja poden fer i supervisar testos d'antígens a qualsevol persona que ho sol·liciti. Alhora, el resultat que surti de la prova diagnòstica es podrà remetre al Departament de Salut i els usuaris podran conèixer el diagnòstic a través de l'aplicació de La Meva Salut, segons avança RAC1. Fins ara, els centres farmacèutics només es limitaven a vendre aquests tests ràpids d'autodiagnòstic sense recepta des del passat 22 de juliol, però ara les oficines també podran fer constar el resultat de la prova de forma oficial al sistema de Salut i la mostra la podran recollir els mateixos farmacèutics.

Tanmateix, és un servei que tindrà un cost addicional i que es podrà realitzar, almenys, a la meitat de les 3.000 farmàcies que hi ha a tot el territori català i que aquests dies ja han estat realitzant aquest servei per fer un cribratge al sector del lleure educatiu, especialment a monitors de colònies i casals. Si el resultat és negatiu, podrà servir com un informe per poder accedir a espais on l'entrada està limitada a aquells que tinguin la pauta completa de la vacuna o als qui presentin un test negatiu.

Una demanda dels farmacèutics

Una vegada el Consell de Ministres va aprovar que les farmàcies poguessin vendre testos ràpids d'antígens, des dels col·legis oficials es demanava que ells poguessin enviar el resultat a través d'una plataforma digital a Salut per tal que es poguessin comptabilitzar aquests casos i hi hagués un major control de la situació epidemiològica. Per fer-ho, però, necessitaven l'autorització de les autoritats competents per poder realitzar els tests en les mateixes oficines farmacèutiques i que no es limités només al fet que els usuaris se l'haguessin de fer a casa.

El preu d'aquest nou servei dependrà de cada farmàcia. D'una banda, caldrà pagar el que costi el test (que acostuma a estar entre els 5 i 10 euros) i també s'establirà un preu per l'acció del farmacèutic, que serà l'encarregat de recollir la mostra i fer la prova.

Els tests que fins ara realitzaven les farmàcies al sector educatiu eren gratuïts, ja que són tests que ha dispensat Salut amb aquest objectiu de controlar la situació als espais de lleure. Habitualment, es fan en hores en què aquests establiments estan tancats per al públic o bé en una sala separada del taulell de venda per evitar contactes amb altres clients.

En cas de donar positiu en un test d'antígens fet a una farmàcia, com que ara el resultat quedarà registrat, l'usuari podrà tramitar la baixa laboral i el CAP es posarà en contacte amb la persona contagiada per informar-la de tots els protocols a seguir i de la quarantena a complir. Això sí, no servirà com a certificat covid de la Unió Europea, atès que aquests tests d'antígens no estan homologats com a proves que puguin servir per tramitar-lo.

 

Imatge principal: Un farmacèutic insereix la mostra adquirida en la targeta reactiva que emet el resultat de la prova diagnòstica. Europa Press.