El Consell General de Col·legis Farmacèutics ha assegurat aquest dijous que els cribratges de Covid-19 a farmàcies s'estenen "amb èxit" a les comunitats de Madrid, Catalunya i Galícia que han aprofitat "el potencial de la xarxa de farmàcies per fer testos ràpids i augmentar la detecció precoç".

En una nota de premsa, aquest òrgan ha valorat el bon acolliment dels testos ràpids a farmàcia a la Comunitat de Madrid, en el projecte pilot que ha acabat a Barcelona i s'estendrà a tota Catalunya i a Pontevedra que aquesta setmana ha iniciat un nou programa de proves a farmàcies amb l'objectiu de desplegar-lo a tota Galícia.

Aquestes experiències se sumen a la iniciada a Ourense, on l'octubre de 2020 la conselleria i el Col·legi de Farmacèutics van firmar un conveni de col·laboració pel qual 67 oficines de farmàcia es van sumar a realitzar el cribratge en la detecció d'anticossos enfront de la Covid mitjançant testos serològics.

test antígens covid farmacia madrid EP

Una farmacèutica espera els resultats d'un test d'antígens / Europa Press

Un reforç de la capacitat de detecció

Per al president del Consell General de Col·legis Farmacèutics Jesús Aguilar, "aquesta és una conquesta social dels ciutadans i els sistema sanitaris d'aquestes tres autonomies que veuen com es reforça la seva capacitat de detecció precoç del virus sumant més establiments sanitaris i professionals capacitats".

A més, Aguilar ha subratllat que "si alguna cosa ha caracteritzat la professió farmacèutica en aquesta crisi ha estat el continu afany de col·laborar i d'oferir solucions a les administracions estatals i autonòmiques per protegir la salut de la població".

I ha afegit que en aquesta difícil situació, "els farmacèutics no entraran en cap enfrontament, i sí que seguiran treballant pels pacients per sortir al més aviat possible d'aquesta pandèmia, sent un exemple de col·laboració i vocació de servei públic".

La farmàcia, un punt d'atenció comunitària

Aquest dimarts, el Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van signar un conveni estratègic per fomentar el desplegament de l'atenció farmacèutica comunitària en el sistema sanitari públic. Segons la nota conjunta dels dos ens, el conveni és "un gran pas per a la integració de la farmàcia", que serà "un punt d'atenció comunitària més".

Els projectes en què es concretarà el conveni es relacionen amb tres àmbits, la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia, l'accessibilitat i coordinació assistencial i l'atenció i seguiment farmacoterapèutic. Salut i el Consell destaquen el "potencial" de les farmàcies en aquests escenaris per "l'accessibilitat i la capil·laritat" de la xarxa d'oficines.

Alguns dels projectes d'aquests tres grans àmbits ja estan en marxa, com és el cas del Programa de primeres dispensacions, el Programa de cribratge de càncer de còlon i recte i el Programa d'educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments.

Foto principal: Una farmacèutica de Madrid realitza un test d'antígens / Europa Press