El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha reclamat aquest dimecres poder dispensar tests d'antígens sense recepta i s'ofereixen per realitzar-los i registrar els resultats des de les farmàcies.

Per fer això cal una modificació d'un decret de l'Estat. Els farmacèutics ja tenen tests als seus establiments però només els poden dispensar sota prescripció mèdica.

El consell ha denunciat que aquesta "incomprensible" situació genera "incertesa" en la població, que demana poder accedir a aquests tests, i també "impotència" en el col·lectiu farmacèutic, ja que podrien ser una eina clau per detectar i aïllar casos i descongestionar els Centres d'Atenció Primària.

Els farmacèutics, disposats a fer tests

Els farmacèutics no només volen dispensar els tests, sinó que també s'ofereixen per realitzar-los i registrar els resultats, el que permetria una detecció precoç de la Covid-19 a través d'una xarxa molt important d'establiments.

Recorden que ja han participat en programes de cribratge de la Covid-19 que es van fer fa mesos com a prova pilot però que segueixen esperant un canvi legislatiu per poder actuar.

La gran demanda actual a les farmàcies és, diu el consell, per part de persones joves que volen assistir a diversos esdeveniments o que han estat contacte estret d’algun positiu però que no poden accedir al CAP perquè la primària està col·lapsada.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dimecres que s'habilitaran els hospitals perquè puguin fer proves de detecció, davant l'allau de feina a l'atenció primària.

El conseller ha alertat que amb el 70% de la població vacunada es farà "curt"· perquè arribaran noves variants i, per tant, caldrà una vacunació "global". Sobre l'ús de la mascareta, ha dit que es plantegen recuperar-la a l'exterior perquè és "senyal" que la pandèmia no ha acabat.

La Covid a Catalunya

El Departament de Salut ha declarat 7.100 nous casos de Covid-19 confirmats per PCR o test d'antígens en les darreres 24 hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 686.505. L'Rt continua pujant, ho fa nou centèsimes, i se situa ara en 3,39. El risc de rebrot també continua clarament a l'alça, puja 179 punts fins als 1.460. 

 

Foto principal: Una sanitària realitza un test d'antígens a un dels assistents al Mobile World Congress / Sergi Alcàzar