Un equip de científics multidisciplinari dirigit per la Universitat de Northwestern acaba de publicar un estudi sorprenent. Després d'estudiar dades de persones malaltes amb Covid-19 a diferents països com la Xina, França, Alemanya, Itàlia, l'Iran, Corea del Sud, Espanya, Suïssa, el Regne Unit i els Estats Units, sembla haver-hi una forta correlació entre la deficiència severa de vitamina D i les taxes de mortalitat.

Els investigadors van observar que els pacients de països amb altes taxes de mortalitat per Covid-19, com Itàlia, Espanya i el Regne Unit, tenien nivells més baixos de vitamina D en comparació amb pacients de països que no es van veure tan greument afectats.

Dona màscara

Els investigadors van decidir examinar els nivells de vitamina D després de notar diferències inexplicables en les taxes de mortalitat de Covid-19 d'un país a l'altre. Algunes persones van plantejar la hipòtesi que les diferències en la qualitat de l'atenció mèdica, les distribucions d'edat en la població, les taxes de prova o les diferents soques del coronavirus podrien ser responsables. Però els experts de la Northwestern van decidir anar per altres vies, perquè no creien que cap d'aquests factors tinguessin un paper important.

En analitzar les dades de pacients disponibles al públic de tot el món, aquests investigadors van descobrir una forta correlació entre els nivells de vitamina D i la tempesta de citocines, una condició hiperinflamatòria causada per un sistema immunitari hiperactiu, així com una correlació entre la deficiència de vitamina D i la mortalitat. La tempesta de citocines que provoca la Covid-19 pot fer malbé severament els pulmons i provocar la síndrome de dificultat respiratòria aguda i la mort en els pacients amb el virus. De fet, això és el que sembla matar a la majoria dels pacients amb la malaltia, i no tant l'afectació dels pulmons pel virus per si mateix.

La vitamina D no només millora el nostre sistema immunològic innat, sinó que també evita que el nostre sistema es torni extremadament hiperactiu. Això significa que tenir nivells saludables de vitamina D podria protegir als pacients contra complicacions greus, inclosa la mort, deguda a la Covid-19. Segons els científics, l'anàlisi mostra que tenint en compte aquest aspecte, es podria reduir la mortalitat fins a la meitat. No evitarà que un pacient contregui el virus, però pot reduir les complicacions i prevenir la mort de les persones infectades.

Niños

Pel que sembla, aquesta correlació podria ajudar a explicar els misteris que envolten a la Covid-19, com per què els nens tenen menys probabilitats de morir. Els nens encara no tenen un sistema immune adquirit completament desenvolupat, que és la segona línia de defensa del sistema i és més probable que reaccioni de forma exagerada.

Tanmateix, de moment no animen a prendre suplements de forma individualitzada i sense consultar amb un metge, perquè encara fa falta saber quina quantitat és necessària i com s'han d'administrar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat