La falta de ferro és una de les deficiències més comunes, sobretot entre les dones i en societats avançades. Un exemple el tenim en un estudi presentat recentment i en el que s'ha pogut comprovar que la meitat de les dones embarassades que es van sotmetre a una simple anàlisi de sang per comprovar les seves reserves de ferro tenien nivells baixos i una de cada quatre tenia una deficiència greu de ferro. La investigació, que s'ha dut a terme al Canadà, apareix publicada la revista Blood Advances.

Tanmateix, el més preocupant és que el 40% de les dones embarassades participants en l'estudi mai no van revisar els seus nivells de ferro. Segons els experts, dades com aquests posen de manifest la necessitat de revisar les pautes clíniques per garantir que la prova de ferritina, la mesura estàndard de la deficiència de ferro, s'inclogui com a part de rutina de l'atenció materna i els exàmens de salut durant l'embaràs.

"Malgrat l'altíssima prevalença de la deficiència de ferro en l'embaràs i com és de fàcil tractar-la, no estem fent una bona feina per detectar-la", assegura l'autora principal de l'estudi, Jennifer Teichman, de la Universitat de Toronto.

Ioga embarassada

Els requeriments de ferro durant l'embaràs són alts per donar suport al desenvolupament del fetus, la placenta en creixement i l'augment del subministrament de sang necessari per sostenir l'embaràs. Aquesta demanda de ferro augmenta durant el transcurs de l'embaràs. La deficiència de ferro és la causa més comuna d'anèmia (sota recompte d'hemoglobina o glòbuls vermells) durant l'embaràs, que s'ha relacionat amb més riscos tant per a la mare com per al nadó, inclosa una probabilitat més gran de patir part prematur, baix pes en néixer i depressió postpart. L'anèmia en les primeres etapes de l'embaràs també s'ha associat amb retards en el desenvolupament neurològic de la descendència, fins i tot quan el nen s'apropa a l'edat escolar i més enllà, el que apunta efectes potencialment duradors. Fins i tot els nivells baixos de ferro poden fer que les dones embarassades experimentin fatiga, debilitat i confusió mental.

L'estudi va incloure 44.552 dones embarassades que es van sotmetre a proves prenatals en laboratoris comunitaris a Ontario, el Canadà, entre 2013 i 2018 per determinar amb quina freqüència s'oferien les proves de ferritina. Els investigadors també van buscar proporcionar dades més sòlides sobre la prevalença i la gravetat de la deficiència de ferro entre les dones embarassades i identificar si certs factors clínics o demogràfics influïen en la probabilitat que algú se sotmetés a una prova de ferritina.

Una de les qüestions rellevants és que les vitamines prenatals que se solen prescriure per a les dones embarassades contenen només una mica de ferro i moltes combinen ferro amb calci, el que pot inhibir l'absorció de ferro. La manera d'abordar el problema és identificant la deficiència de ferro des del principi i després suplementando a les dones amb dosis terapèutiques de ferro, que té 10 vegades la quantitat que es troba en la majoria de les vitamines prenatals.