L'anterior secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha admès aquest dilluns errors en la gestió de la primera onada de la pandèmia de la Covid-19 en no aconseguir un acord polític sobre la mateixa, ni tampoc comunicar bé a la població i tenir massa portaveus. En una entrevista a TV3, Guix ha considerat, d'altra banda, que "seria necessari" que el govern català es plantegés crear una comissió independent per saber què ha passat durant la pandèmia, especialment a les residències de persones grans.

En aquests centres, entre el 2020 i el que portem de 2021 han mort 4.547 persones a causa de la Covid-19, segons les dades d'aquest dilluns del Departament de Salut, que ja ha finalitzat la vacunació als residents i a les persones que treballen a les residències. Segons ha recordat sobre els primers mesos de pandèmia, "ens vam adonar relativament aviat que les residències estaven abandonades" a nivell sanitari i que els protocols per fer front al virus "no s'adequaven" a les necessitats d'aïllament necessari de les persones infectades en moltes d'elles.

Joan Guix Assumpta Ricard coronavirus Catalunya EFE

Imatge: Joan Guix durant una roda de premsa pel coronavirus / ACN

Ha reconegut també que els responsables de gestionar la pandèmia a Catalunya durant la primera onada van pecar de "prepotència" en considerar que el sistema sanitari funcionava bé però gràcies a la dedicació "dels seus professionals, especialment els d'atenció primària i salut pública". "No teníem suficients recursos de personal preparat, existències de material estratègic o sistemes d'informació transversals per fer front al que venia", ha afirmat.

"Problemes de comunicació"

D'altra banda, ha lamentat que també va "fallar" el lideratge i es van donar "problemes a nivell de comunicació". En aquest sentit, ha criticat que no es va despolititzar la gestió de la pandèmia i que van aparèixer "portaveus oficials i no oficials de tot arreu". Segons la seva opinió, "hi hauria d'haver hagut solament un portaveu" per comunicar a la població el que passava, quan, de fet, des del principi va haver-hi tres consellers del Govern que informaven periòdicament, a més del secretari de Salut Pública de forma puntual.

Pel que fa al funcionament intern del Govern, ha qualificat de "discrepància forta" que l'expresident Quim Torra apostés d'alguna manera per Oriol Mitjà: "Era una desautorització implícita i no ajudava de cap manera".

També ha considerat "frapant" que no se'l substituís fins passats dos mesos i "no hi hagués clarament algú al front de la Secretaria de Salut Pública".