Davant de la suspensió de les classes en les diferents Comunitats Autònomes, diverses associacions han elaborat una sèrie de guies per poder explicar als nens què és el coronavirus, què han de fer per protegir-se i les raons per les quals s'estan prenent les mesures per part dels diferents governs.

L'Hospital Sant Joan de Déu ha publicat un article amb una guia elaborada des de la Unitat de Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), destinada a professors i pares que es poden consultar en el següent enllaç. Segons subrallen, "la por dels nens i nenes ha de prendre's seriosament i hem de respondre adequadament a les seves necessitats. En ocasions, quan es posen en pràctica certes mesures per limitar l'actuació del virus, la por augmenta perquè aquestes mesures es converteixen en un senyal emocional d'alarma".

Coronavirus màscares

De la mateixa forma, es pot consultar el següent vídeo a Instagram, fet per Ingeborg Porcar, directora de l'UTCCB, amb consells per parlar amb els nens sobre el tema. I en el cas que algun hagi d'estar en quarantena, també hi ha recursos per explicar-ho de la millor manera possible, com s'explica en aquest article.

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha elaborat una infografia molt senzilla i útil que també es pot utilitzar per explicar la situació als més petits. Es pot consultar en aquest enllaç.

La Societat Espanyola d'Infectologia Pediàtrica també ha posat a disposició del públic informació sobre això, amb tot el que els pares han de saber, com explicar-li als nens i com actuar en cas que es pateixin patologies prèvies com l'asma, comuna entre els més petits.

A les xarxes i el Whatsapp, s'està difonent àmpliament una altra guia molt visual perquè els pares tinguin la informació necessària i ajudin als seus fills a entendre el que està passant. Està elaborada per Manuela Molina, psicòloga infantil i fundadora de Mindheart i es diu Hola!, soc el Coronavirus. Està explicada com un conte il·lustrat i és útil per als menors de sis anys. Es pot trobar aquí en diversos idiomes: https://www.mindheart.co/descargables.

Hidrogel

Finalment, al canal de salut del web de la Generalitat de Catalunya, es pot consultar un gran nombre de documents, vídeos i altres recursos que poden servir d'ajuda a tots aquells que vulguin saber més sobre aquesta pandèmia i les mesures que ha de prendre la població. Tot el material està disponible aquí.