Avui divendres 12 de novembre s'està celebrant el Dia Mundial de la Pneumònia. Aquesta patologia pot estar causada per diferents patògens, uns dels quals és un bacteri, el pneumococ (Streptococcus pneumoniae), encara que també pot ser causada per virus (com el SARS-CoV-2) i per fongs.

En els adults, la pneumònia pneumocòccia no invasiva és responsable de la majoria dels casos. És causada per pneumococ i pot ser greu i mortal, però prevenible amb dues vacunes antipneumocòcciques aprovades a Espanya, a la qual, en el futur, podria afegir-se una altra vacuna que es troba en fase experimental. Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) han advertit que la cobertura de vacunació antipneumocòccica en l'adult és del 22% segons dades recents, la qual cosa dista molt de la vacunació antipneumocòccica en els nens, ja que és del 94,8%. Per aquesta raó, demanen els adults grans de 65 anys o grans de 18 anys en què estigui indicat per alt risc, que acudeixin a vacunar-se davant aquesta malaltia.

La pneumònia afecta principalment adults de 65 anys o més, amb més risc en pacients immunodeprimits i a persones amb comorbiditats, com a malalties respiratòries cròniques, malalties cròniques del cor, tabaquisme, diabetis o ingesta elevada d'alcohol.

Fins ara, amb les vacunes infantils s'ha aconseguit protegir de forma directa la població infantil davant la pneumònia i, indirectament, la població adulta. Tanmateix, estudis recents han mostrat un estancament d'aquesta protecció indirecta als adults i, per tant, l'aparició de casos de pneumònies, de determinats serotips, en els adults. Per això, per prevenir la pneumònia en els adults pot ser millor estratègia potenciar la vacunació directa de l'adult.

Vacunación

S'ha efectuat una anàlisi observacional de l'evolució dels resultats de la vacuna trecevalente (PCV-13) a Espanya en els últims anys, en més de 3.100 adults immunocompetents hospitalitzats per pneumònia, dels quals més de 1.900 tenien més de 65 anys i 2.700 tenien condicions subjacents que afavoririen el risc de desenvolupar NAC. Les noves vacunes conjugades incorporen la cobertura de més serotips i per al proper any estarà disponible la vacuna antipneumocòccica per a 20 serotips de pneumococ.

Vuit anys després d'haver introduït la vacuna per a la població infantil, s'ha comprovat que aquesta vacuna no ha impedit que es registrin casos de pneumònia en adults amb un bon sistema de defenses (immunocompetents). Per això es demana que es millori la cobertura directa de la mateixa de les poblacions adultes específiques per reduir encara més la numonía neumocócica entre els adults, un benefici que podria incrementar-se encara més si s'aprova i implementa la vacuna en estudi.