Una nova revisió científica demostra el que porten anys afirmant els científics; que l'exercici físic és un poderós aliat per combatre la depressió, tant per prevenir-la com per millorar els seus símptomes.

Tanmateix, quan s'acudeix a un especialista per tractar aquesta patologia, que afecta a més de 300 milions de persones al món i és la principal causa de discapacitat, rares vegades es prescriu l'activitat física com a tractament. Per això els autors d'aquest estudi mèdic subratllen la necessitat de fer-ho davant de la imponent evidència científica.

En els treballs d'aquest estudi han participat experts de la Universidade Federal de Santa Maria al Brasil, i el King's College London al Regne Unit. La investigació, que apareix en un article de la revista Current Sports Medicine Reports, conclou que l'exercici és  una medicina efectiva contra la depressió en la majoria dels casos.

Flexions

Els autors lamenten que l'activitat física no rebi l'atenció merescuda, i el seu ús a la pràctica clínica no té un valor equitatiu respecte a les estratègies més dominants, com la farmacoteràpia i les psicoteràpies.

La revisió analitza les dades de 266.939 participants en un total de 49 estudis. Els científics van identificar un efecte antidepressiu molt gran i significatiu de l'exercici físic, encara que, és cert que no té perquè funcionar en tots els casos. En aquest sentit, se subratlla la necessitat de continuar amb la investigació per analitzar en quins casos funciona millor i quin perfil de pacients podria beneficiar-se més en funció de factors biològics, clínics, psicològics i socials.

Respecte a les causes que afavoreixen que l'activitat física sigui un aliat contra la depressió, l'estudi apunta que sembla ser que l'exercici pot ajudar a reduir la inflamació, protegir la salut cel·lular i ajudar les cèl·lules cerebrals a regenerar-se.

Estirades

Això sí, en la revisió se suggereix que, perquè els efectes siguin més positius, ha d'existir una motivació autònoma. És a dir, si les persones l'estableixen com una obligació, les conseqüències no són tan positives. En aquest sentit, assenyalen la necessitat que els pacients rebin el suport de professionals de la salut, així com del mateix cercle social, per millorar la motivació i augmentar i mantenir el desig de fer exercici.

En la seva conclusió, els experts demanen als professionals de la salut que s'involucrin en ajudar als seus pacients amb depressió en aquest sentit, recomanant l'activitat, ajudant-los a elegir la més convenient per a ells i proporcionant-los un extra de motivació per mantenir aquesta actitud en el temps. Els beneficis, asseguren, són evidents en totes les edats, condicions i països.