Un equip d'investigadors que ha realitzat un estudi recentment ha arribat a la conclusió que l'exercici moderat durant l'embaràs augmenta un compost en la llet materna que pot reduir els riscos de malalties cardíaques, diabetis, obesitat i altres afeccions per tota la vida d'un nen.

Investigacions recents sobre animals han demostrat que les mares que fan exercici abans i durant l'embaràs transmeten proteccions contra el metabolisme de glucosa alterat, la funció cardiovascular disminuïda i l'obesitat.

Tanmateix, la comunitat mèdica encara no està segura de quin compost exacte ofereix els beneficis o com l'exercici pot afectar-lo. Els investigadors de la Universitat Estatal d'Ohio creuen que l'oligosacàrid 3′-sialilactosa (conegut com 3'-SL o 3'SL), un compost en la llet materna, és el que protegeix els nadons.

Embarassada

Sobre el 3'SL

L'estudi de la Universitat de Stanford publicat a la revista Nature Metabolism, destaca la investigació en ratolins i humans. Els científics van observar ratolins nascuts de mares sedentàries. Després, els investigadors els van alimentar amb llet de ratolins femelles que estaven actius durant els seus embarassos. Van seguir els ratolins durant un any després del seu període de lactància.

El simple fet de sumplementar-los amb 3'SL durant el període de lactància va millorar el metabolisme de la glucosa, va rebaixar la massa grassa i va reduir el pes corporal en la descendència masculina, mentre que va preservar la funció cardíaca en la descendència femenina. A més, els investigadors van observar que els ratolins que van ser alimentats amb 3'SL durant el seu període de lactància i sotmesos a una dieta alta en greixos estaven protegits dels efectes perjudicials d'una dieta alta en greixos.

En éssers humans, l'equip va examinar a unes 150 dones embarassades i postpart que utilitzaven braçalets d'activitat. Gràcies a elles van descobrir que les dones amb més passos caminats al dia tenien més quantitats de 3'SL. Els nivells més alts de 3'SL no estaven necessàriament relacionats amb la intensitat de l'exercici, per la qual cosa fins i tot l'exercici moderat, com una caminada diària, és suficient per obtenir els beneficis.

Prenent pit

En un futur, esperen determinar el mecanisme a través del qual 3'SL millora la salut metabòlica i la funció cardíaca en la descendència, així com determinar com l'exercici augmenta 3'SL en la llet. Li agradaria veure més factors en futures investigacions respecte a l'exercici i la nutrició de la llet materna, com l'estat de la nutrició de la mare, la qualitat del son i l'estat mental.

Així mateix, no deixen de realitzar una advertència. Segons argumenten, "quan li recomanem a una nova mare que inclogui exercici sense tenir en compte altres factors biològics i psicològics, correm el risc d'augmentar la ja estressant càrrega mental i física de la nova mare". Per la qual cosa, en tot cas, l'exercici moderat està recomanat però no hauria de ser una imposició pròpia de les mares, ja que bastant complex és per si mateix un embaràs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat