Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha assegurat que ens trobem davant de la cinquena onada de coronavirus a tot l'estat espanyol. Aquesta onada es caracteritzarà per atacar els més joves, els menors de 40 anys, i ha demanat el tancament de l'oci nocturn com a mesura de contenció, segons ha recollit la Cadena SER

López Acuña ha recordat en una entrevista a Ràdio Euskadi que la vacunació en les franges d'edat més joves és pràcticament inexistent. Tot i això, ha considerat que té "poca lògica i sentit epidemiològic" avançar la vacunació a la població jove, considera que és prioritari completar la vacunació en les franges de 60 a 69 anys. 

L'epidemiòleg ha alertat dels brots que s'estan estenent per tot el territori, els quals arriben a incidències "sorprenents" de 1.000 casos per cada 100.000 habitants. López Acuña ha qualificat de "bàrbara" la transmissió comunitària entre els joves, però, així i tot, segueix apostant per vacunar completament les franges d'edat majors. 

Fre a l'oci nocturn 

L'exdirectiu de l'OMS ha assegurat que davant de l'inici d'aquesta cinquena onada cal prendre mesures per intentar reduir el seu impacte. López Acuña es mostra partidari de "tornar a algunes mesures restrictives", entre les quals inclou el tancament de l'oci nocturn

L'epidemiòleg ha dit que cal "posar algun límit als espais i pràctiques on s'està produint la transmissió", fent referència a l'oci nocturn i, en especial, als joves. López Acuña ha insistit a dir que els joves són els que més interactuen i de forma menys protegida.

sitges discoteca coronavirus 2 ACN

Un grup de persones ballen en una discoteca de Sitges / ACN

Preocupació justificada

Els darrers dies en què els indicadors pugen a gairebé totes les regions de l'estat espanyol la possibilitat d'estar davant d'una cinquena onada s'ha deixat entreveure, però davant dels baixos índexs d'hospitalització hi ha certa calma. Malgrat tot, López Acuña ha justificat aquesta calma amb una sensació de "falsa seguretat". 

L'epidemiòleg ha recordat que malgrat que els casos sigui asimptomàtics, mentre creixi la incidència i la transmissió del virus, se seguirà mantenint la porta oberta perquè apareguin "variants que s'escapin de les vacunes". 

López Acuña també ha recordat que el fet que els llits de les UCI no estiguin ocupats per milers de pacients no exclou que el sistema sanitari es trobi sota una gran pressió en aquesta cinquena onada. La diferència és que ara recau sobre l'Atenció Primària. 

 

Imatge principal: Un cambrer atén la barra en un local d'oci nocturn / Europa Press